AARDAPPELEN (gekookt)
Schil de aardappelen, en verwijder de 'ogen' (pitten).

Was de aardappelen, en snijdt de grote één of twee keer door.

Doe ze in een pan met zoveel water dat ze onder staan.

Voeg er zout aan toe (kuiltje in je hand).

Breng het aan de kook.

Kook ze in 20 tot 30 minuten gaar (prikken met vork).

Giet ze af.

Kook ze droog (pan weer op het vuur en blijven omschudden).

Verdere behandeling volgens het recept

ANDIJVIE
Verwijder de lelijke en harde delen van de bladeren en spoel de andijvie-kropjes in hun geheel in ruim water.

Pak nu een struikje in de hand, snijdt het wortelschijfje eraf en snijd de andijvie van de wortel naar de top in smalle reepjes.

Was nu de gesneden andijvie zorgvuldig en knijp ze uit.

Zet nu de andijvie met het aanhangende water (dus geen water toevoegen) op een zacht vuur.

Voeg er een beetje zout aan toe, maar houdt er rekening mee, dat de andijvie nog slinkt.

Kook de andijvie in ongeveer een half uur gaar.

Verdere behandeling volgens het recept

ASPERGES
Schil de asperges zo dun mogelijk (van de kop naar het ondereinde).

Verwijder de houtachtige delen en leg ze met de kopjes in ‚‚n richting.

Kook ze in ruim water met zout, om de kleur mooier te houden, in 45 tot 60 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van de asperges).

N.B. in de snelkookpan is de kooktijd 6 tot 8 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges).

Verdere behandeling volgens het recept

BIETEN (KROTEN)

LET OP bieten worden meestal gekookt verkocht, deze behoeven alleen maar gestoofd te worden.

Koopt u toch liever 'verse' bieten, gebruik dan het volgende basisrecept:

Was de bieten zeer grondig.

Kook ze in ruim water, met zout, in ongeveer twee uur gaar.

Verwijder de schil.

Verdere behandeling volgens het recept

BLEEKSELDERIJ

Verwijder de bladeren en harde stengeldelen.

Schil de stelen of schrap ze schoon.

Snijdt ze in stukken van ongeveer 5 centimeter.

Kook de selderij in ruim water, met zout, in ongeveer 30 minuten gaar.

Giet de selderij af (het kooknat kun je voor soep gebruiken).

N.B. De binnenste witte stelen kunnen ook 'rauw' , als sla, worden gegeten.

Verdere behandeling volgens het recept

BLOEMKOOL

Verwijder de bladeren van de kool en neem slechts zoveel van de stronk weg dat de kool mooi vast op de schotel ligt.

Zet de kool enige tijd (30 tot 60 minuten) in water met zout (12 gram per liter) om eventuele rupsen te verdrijven.

Zet de kool (stronk naar beneden) op met ruim water en zout (om de kleur mooi te houden) en kook ze in 20 tot 30 minuten gaar (niet te gaar laten worden, want dan valt dan valt ze uit elkaar).

Neem de kool voorzichtig met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken.

Verdere behandeling volgens het recept

BOERENKOOL

Stroop de kool van de dikke middennerf.

Was ze en snijdt ze klein.

Met weinig water in 30 tot 40 minuten gaar koken (de eerste minuten blijven omscheppen).

Verdere behandeling volgens het recept

BRUINE BONEN

Was de bruine bonen en week ze 24 uur in ruim water.

Breng ze in het weekwater aan de kook (zout toevoegen) en kook ze in 60 tot 90 minuten gaar.

N.B. Kook ze zachtjes, anders barsten ze.

Verdere behandeling volgens het recept

CHINESE KOOL

Maak de kool schoon en snijdt ze in smalle reepjes.

Was de reepjes.

In weinig water met zout in ongeveer 30 minuten gaar koken

N.B. Je kan aan het water (met zout) ook nog een bouillonblokje (klein, maggiblokje) toevoegen.

Verdere behandeling volgens het recept

DOPERWTEN

Dop de erwten en was ze schoon.

Kook ze in 20 tot 30 minuten gaar, op een laag vuur.

Giet ze af (zeef).

Verdere behandeling volgens het recept

KAPUCIJNERS

Was de kapucijners en week ze 24 uur in ruim water.

Breng ze in het weekwater aan de kook (zout toevoegen) en kook ze in 60 tot 90 minuten gaar.

N.B. Kook ze zachtjes, anders barsten ze.

Verdere behandeling volgens het recept

KNOLRAAP (KOOLRAAP)

Snijdt de knolraap in plakken en verwijder de schil.

Verdeel de plakken in lange, smalle balkjes.

Laat ze in wienig water in ongeveer 30 minuten gaar koken.

Giet ze af.

Verdere behandeling volgens het recept