DE TIJDLIJN DER
TWEEDE WERELDOORLOG

OKTOBER 1944

TERUG

 

00-10-1944:
- In oktober 1944 besluit het Britse Air Ministry 321 Squadron van de M.L.D. uit te rusten met Liberators; de eerste vier toestellen arriveren in november 1944 in China Bay. In totaal zijn 12 Liberators Mk VI van de R.A.F. ontvangen.
- In oktober 1944 vertrekt Hr.Ms. Tjerk Hiddes naar Engeland om te worden ingedeeld bij het 8th Destroyer Flotilla van het Plymouth Command.
- (eind oktober) Het buitencommando Dora wordt een zelfstandig KL onder de naam Mittelbau (25 buitencommando's voor mannen en vrouwen bekend), vervaardiging van vliegtuigen in onderaardse fabrieken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

01-10-1944:
Zondag
- (NL) Razzia in Putten na een aanslag op Duitse militairen. 661 Mannen weggevoerd naar Amerfoort. Na vrijlating van 59 mannen werd de rest op 10 oktober naar concentratiekamp Neuengamme in Duitsland overgebracht. Tijdens de tocht wisten nog 14 mannen te ontsnappen. Slechts 49 keerden terug (waarvan er nog 5 aan uitputting overleden). Ook werden vele huizen in brand gestoken.
- (BelgiŽ) De Canadese 2e divisie begint de opmars vanuit Antwerpen, tussen de Schelde en het kanaal van Antwerpen, naar Turnhout in de richting van Zuid-Beveland (Begin van de gevechten om de bevrijding van Zeeland).
- (BelgiŽ) Brecht en Merksem bevrijd.
- Een Hongaarse delegatie arriveert in Moskou om een wapenstilstand te tekenen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02-10-1944:
Maandag
- (NL) De Nederlandse regering doet een beroep op de Zweedse regering om voedsel naar Nederland te sturen.
- (NL) Op deze dag worden 660 Puttense mannen per trein afgevoerd naar het Kamp Amersfoort. Na het vertrek van de trein komen de Duitsers het dorp binnen en steken 80 huizen in brand. 's-avonds vieren ze feest in cafť Van Dam, dat ze na afloop ook in brand steken. Het drama kostte aan 552 inwoners van Putten het leven. Aan leiding voor dit voorval was de dood van een Duitse officier (de mislukte aanslag op Rauter), zie 30-09-1944.
- (NL) Britse vliegtuigen gooien boven Walcheren strooibiljetten uit om de bevolking te waarschuwen voor de komende overstroming.
- (NL) De Canadezen beginnen met de aanval op de Kreekrakdam, met de bedoeling door Zuid-Beveland naar Walcheren op te rukken.
- (NL) De R.A.F. slaat een bres in de zeewal op het eiland Walcheren.
- De laatste opstandelingen van Bor-Komorowski (het Poolse thuisleger) in Warschau geven zich over aan het Duitse leger na 63 dagen strijd, meer dan 300.000 Polen hebben in deze opstand het leven verloren. De Duitse commandant, SS-generaal Erich von dem Bach-Zelewski, gaf aan dat de Duitsers slechts 26.000 man hadden verloren.
- De Amerikanen vallen de Siegfreid-linie aan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

03-10-1944:
Dinsdag
- (NL) In Eindhoven wordt de eerste compagnie stoottroepen opgericht.
- (NL) De RAF bombardeert de Westkapelse zeedijk (Walcheren) met 243 viermotorige Lancasters. Door het binnenstromende water worden ook 160 inwoners gedood, het bombardement wordt op 4 oktober herhaald, nieuwe bombardementen op 7 en 11 oktober bij Vlissingen en Veere.
- (NL) In Eindhoven start de radiozender "Herrijzend Nederland" met uitzendingen.
- De Duitsers ontruimen Athene.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

04-10-1944:
Woensdag
- (NL) De RAF bombardeert de Westkappelse zeedijk voor de tweede keer.
- Op deze datum wordt Hr.Ms. Friso (2) (ex HMS Carnation) te Hartlepool uit dienst gesteld door de tijdelijk cdt, ltz. 1e kl. S.L. de Jong; het schip wordt teruggegeven aan de Britse marine (zie 16-09-1944).
- De Duitsers beseffen dat er onderhandelingen worden gevoerd en bezetten alle communicatiecentra in Hongarije.
- Churchill wil hoe dan ook een communistische machtsovername in Griekenland voorkomen en lanceert Operatie 'Manna'. Als de Duitse troepen terugtrekken, landen Britse troepen bij Patrai op de Peloponnesos.
- Britse parachutisten landen in Griekenland.
- De Russen veroveren Riga.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

05-10-1944:
Donderdag
- (NL) De regering dringt via Radio Oranje aan op voortzetting van de spoorwegstaking.
- (BelgiŽ) De Standaard verschijnt een dag. Onmiddellijk daarna wordt de krant onder sekwester geplaatst.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

06-10-1944:
Vrijdag
- De onderzeeboot Hr.Ms. Zwaardvisch (cdt. ltz. 1e kl. H. A. W. Goossens) brengt in de Javazee de Duitse onderzeeboot U 168 (cdt kapiteinleutnant H. Pich) met torpedo's tot zinken.
- (NL) Begin van operatie "Switchback", de bevrijding van noordwestelijk Vlaanderen en westelijk Zeeuws-Vlaanderen.
- (BelgiŽ) De regering Pierlot decreteert de sanering van het geldwezen; de Gutt-operatie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

07-10-1944:
Zaterdag
- (NL) Op 7 en 11 oktober vinden er bombardementen plaats op de dijken ten westen van Vlissingen en ten oosten van Veere.
- (NL) Grote Wehrmacht-razzia in Utrecht, Amersfoort en Kampen, begin van een maandenlange periode van razzia's op mannen van 17 tot 50 jaar.
- (BelgiŽ) Eerste V-2 inslag in de provincie Antwerpen te Brasschaat.
- Opstand van gevangenen van het Sonderkommando te Birkenau, zij steken het crematorium IV in brand en pogen te vluchten.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08-10-1944:
Zondag
- (NL) In de nacht van 8 op 9 oktober voeren de Canadezen met amfibie-voertuigen vanuit Terneuzen landingen uit bij Hoofdplaat en de Paulinapolder.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

09-10-1944:
Maandag
- (NL) In de nacht van 8 op 9 oktober voeren de Canadezen (de 9de Canadese infanteriebrigade) met amfibie-voertuigen vanuit Terneuzen landingen uit bij Hoofdplaat en de Paulinapolder (tussen Biervliet en Hoofdplaat).
- Het Canadese 1e leger begint aan de zuivering van het gebied aan beide zijden van de Scheldemonding.
- (BelgiŽ) De operatie-Gutt gaat van start.
- De derde Moskou Conferentie begint (van 9-20 oktober). Een conferentie tussen Stalin, Churchill en Eden over de verdeling van invloedssferen in Oost-Europa.
- Admiraal Chester W. Nimitz, bevelhebber van de geallieerden in het Centraal Pacifische gebied, informeert luitenant-generaal Holland M. 'Howling Mad' Smith, specialist op het gebied van amfibische-oorlogvoering en commandant van alle mariniers in de Grote Oceaan, dat hij met drie Amerikaanse marinedivisies het eiland Iwo Jima moet veroveren.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10-10-1944:
Dinsdag
- (NL) Hoofdplaat bevrijd.
- (NL) Op deze datum kwam er een algemene instructie, waarin de toekomstige status van de Binnenlandse Strijdkrachten was vastgesteld. Zo werd bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen Stoottroepen en Bewakingstroepen.
- De Masjoemi op Java neemt een resolutie aan, waarin zij besluit tot samengaan met Dai Nippon.
- Tankslag bij DebreÁen (Hongarije). Tot 29-10-1944 woedt hier een hevige tankslag. Twee pantserdivisies van de Duitse legergroep SŁd Ukraine, van generaal Johannes Friessneer, hebben drie Sovjettankkorpsen van maarschalk Rodion Malinovski's 2e OekraÔense front afgesneden. De Sovjets verliezen in het begin veel tanks, maar versterkingen van het Rode Leger doen de weegschaal later doorslaan daar de Duitsers geen reserves meer konden mobiliseren.
- Vliegtuigen van de Amerikaanse 3e vloot vallen schepen en vliegvelden op Okinawa aan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11-10-1944:
Woensdag
- (NL) Herderlijk schrijven van het Nederlandse episcopaat, waarbij de instelling van een Aartsbisschoppelijke Hulpactie bij Oorlogsgeweld bekend wordt gemaakt.
- (NL) Op 7 en 11 oktober vinden er bombardementen plaats op de dijken ten westen van Vlissingen en ten oosten van Veere.
- (NL) Biervliet wordt bevrijd.
- (BelgiŽ) 04.00 uur eerste V-1 gesignaleerd in de provincie Antwerpen te 's Gravenswezel.
- De Russisch-Hongaarse wapenstilstandsonderhandelingen te Moskou eindigen met een voorlopige overeenkomst.
- Het Rode Leger trekt JoegoslaviŽ binnen en trekt met het Joegoslavische 1e leger op naar Belgrado. De Duitsers verlaten de stad op 19-10-1944.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12-10-1944:
Donderdag
- (NL) Te Londen wordt het Karel Doorman Fonds opgericht; een stichting voor oorlogsslachtoffers van de Koninklijke Marine en hun nagelaten betrekkingen. Uit de geliquideerde, tijdens de oorlog opgerichte, 'Zeemanspot' zijn belangrijke bedragen ter beschikking gesteld van het K.D.F.
- (NL) De Amerikanen breken, na hevige strijd, bij Overloon door de Duitse linies.
- Britse parachutisten veroveren het vliegveld van Athene.
- De Duitse troepen verlaten Athene.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13-10-1944:
Vrijdag
- (BelgiŽ) De Duitsers lanceren V-wapens op Antwerpen. In de Schildersstraat te Antwerpen kost een V-2 inslag de dood aan 32 mensen en 45 gewonden en op de slachthal van het Stedelijk Slachthuis aan de Lange Loobroekstraat vielen 14 doden.
- (BelgiŽ) De eerste fase van operatie-Gutt is afgelopen.
- Het Amerikaanse 1e leger trekt Aix-la-Chapelle binnen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14-10-1944:
Zaterdag
- Athene wordt door de Britten ontruimd.
- Geallieerde troepen landen op het eiland Corfu.
- Veldmaarschalk Erwin Rommel pleegt zelfmoord (gif). Hij was betrokken bij de aanslag op Adolf Hitler (in juli), en kon door de zelfmoord zijn gezin voor arrestatie behoeden. Om het beeld van Rommel de goede Nazi te behouden kreeg hij een staatsbegrafenis.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15-10-1944:
Zondag
- (NL) Hr.Ms. Van Galen neemt deel aan de aanval op de Andamanen en Nicobaren (Bombardement en air strike van Force 63 op Nicobar eiland onder vice admiraal Sir Arthur Power). Direct na deze aanval vertrok de jager naar Engeland, waar zij werd ingedeeld bij het Plymouth Command.
- (BelgiŽ) Het Geheime Leger wordt gedemobiliseerd met uitzondering van 7 000 man (van de 54 000 erkende leden). Rijksregent- Rijksregent Horthy kondigt in een radioboodschap het bestand af, hij wordt door de Duitsers gearresteerd. Nieuwe Hongaarse regering-Szalasi (leider der Pijlkruisers).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16-10-1944:
Maandag
- (NL) Woensdrecht bevrijd, hierdoor zijn de Duitse troepen op Zuid- en Noord- Beveland en Walcheren van hun hoofdmacht afgesneden.
- (NL) Einde van De Slag bij Overloon. Deze begon op 26 september.
- (BelgiŽ) Een V-2 inslag maakt 44 doden in de Kroonstraat in Antwerpen.
- Horthy wordt door de Duitsers gearresteerd (LET OP zie navolgende!!!).
- Skorzeny kidnapt Nikolaus Horthy en dwingt hem diens wapenstilstandsverzoek in te trekken (LET OP zie voorgaande!!!).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17-10-1944:
Dinsdag
- De onderzeeboot Hr.Ms. Zwaardvisch (cdt. ltz. 1e kl. H. A. W. Goossens) torpedeert in de Javazee ten oosten van Bawean de Japanse mijnenlegger Itukushima (1.970 ton).
- (NL) Bevrijding van Venray. Het grootste deel van Venray was veranderd in een puinhoop, er was geen menselijk leven meer mogelijk. Daarom werd de bevolking geŽvacueerd naar Eindhoven, Helmond en Deurne.
- Amerikaanse Rangers landen op eilanden aan de ingang van de Golf van Leyte.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18-10-1944:
Woensdag
- Miklos loopt over naar de Russen.
- Proclamatie van de FŁhrer aan het Duitse volk, waarin het bevel tot oprichting van een Volkssturm van jongens en mannen van 16 tot 60 jaar in iedere Duitse Gau gegeven wordt. Op deze dag verlaart hij in een speech bij gelegenheid van een inspectie van de eerste bataljons van de Volkssturm in Oost-Pruisen; "Als wolven zullen onze mannen de vijand achter het front aanvallen".
- De Griekse regering in ballingschap keert terug naar Griekenland.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19-10-1944:
Donderdag
- Hitler beveelt de vernietiging van Warschau.
- Einde van de derde Moskou Conferentie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20-10-1944:
Vrijdag
- (NL) De Geallieerden zetten de aanval in om de Duitsers uit, het nog niet bevrijde deel van, Brabant ten zuiden van de Maas te bevrijden.
- (BelgiŽ) Kalmthout wordt bevrijd.
- (BelgiŽ) Knokke wordt gebombardeerd met een duikvluchtbombardement.
- Belgrado door eenheden van de partizanen (de 1e Proletarische divisie van maarschalk Tito) en Russische troepen, na een strijd van zes dagen, bevrijd.
- Het 10e korps van het Amerikaanse 6e leger begint landingen, op twee strandhoofden, op Leyte. Generaal MacArthur komt aan land en vervult daarmee zijn belofte van twee jaar eerder: "Ik kom terug".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21-10-1944:
Zaterdag
- (NL) Breskens bevrijd.
- Na hevige gevechten sedert begin oktober geeft de Duitse bevelhebber van Aken zich over aan de Amerikanen.
- Japanse tegenaanval op Leyte.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22-10-1944:
Zondag
- (NL) De Schelde-monding is bevrijd.
- (BelgiŽ) Een V-bom kost het leven aan 13 mensen op het Mestputtekke in Deurne.
- Het Amerikaanse 6e leger verdrijft de Japanners uit Tacloban op Leyte.
- Amerikaanse troepen beginnen met de herovering van de Filippijnen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23-10-1944:
Maandag
- (NL) In Amsterdam wordt een begin gemaakt met voedselverstrekking door een Centrale Keuken ten behoeve van de gehele bevolking.
- (NL) Negen-en-twintig Todeskandidaten in Amsterdam (Apollolaan) doodgeschoten na een aanslag op de SD-er Oehlschlšgel te Amsterdam.
- De Slag in de Golf van Leyte begint en duurt tot 26 oktober. Deze slag verloopt in vier fasen 1) de Slag in de Sibuyanzee, 2) de Slag in Straat Surigao, 3) de Slag bij Samar en 4) de Slag bij Kaap Engano. Na afloop heeft Japan geen georganiseerde vloot meer en de verliezen aan ervaren piloten zijn onherstelbaar.
Japan verliest 500 vliegtuigen, vier vliegkampschepen, drie slagschepen, zes zware- en vier lichte kruisers, elf destroyers en een onderzeeŽr, verder heeft elk ander schip schade opgelopen.
Amerika verliest 200 vliegtuigen, ťťn licht vliegkampschip, twee escort-vliegdekschepen, twee destroyers en ťťn escorte-destroyer.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24-10-1944:
Dinsdag
- (NL) H.K.H. Prinses Juliana brengt te Dundee een bezoek aan de aldaar gevestigde Onderzeedienst van de K.M. onder ltz 1e kl. J.F. van Dulm; ťťn dag daarna brengt H.M. een bezoek aan de onderzeeboot Hr.Ms. Zeehond (cdt. ltz 1e kl. D. Th. baron Mackay).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25-10-1944:
Woensdag
- (NL) Geslaagde illegale overval op het Rotterdamse politiebureau Het Haagse Veer, meer dan 40 arrestanten worden bevrijd, er volgen repressailles (in Amsterdam wordt de gaslevering stopgezet) van de Duitsers.
- (NL) In Amsterdam wordt de gaslevering stopgezet.
- (NL) De Aanslag op Fake Krist vindt plaats.
- (NL) H.K.H. Prinses Juliana brengt te Dundee een bezoek aan de onderzeeboot Hr.Ms. Zeehond (cdt. ltz 1e kl. D. Th. baron Mackay).
- De bevrijding van RoemeniŽ is voltooid.
- Kamikazes maken hun eerste succes en kunnen het hulpvliegdekschip Saint-Lo laten zinken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26-10-1944:
Donderdag
- (NL) Tien mannen (Todeskandidaten) worden te Haarlem geŽxecuteerd naar aanleiding van de Aanslag op Fake Krist. (25-10-1944)
- (NL) De Canadezen landen op Zuid-Beveland.
- (BelgiŽ) 30 mensen vinden de dood in de Tuinbouwstraat in Antwerpen door de inslag van een V-bom.
- Einde van de Slag in de Golf van Leyte; Japan verliest 4 vliegdekschepen en ongeveer 500 vliegtuigen. Amerika verliest een klein vliegdekschip en twee escorte-vliegdekschepen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27-10-1944:
Vrijdag
- (NL) Achtmaal wordt bevrijd door het 315de regiment van de Amerikaanse 104de Infanterie divisie bijgenaamd de Timberwolf divisie, gedurende operatie "Pheasant" (fazant) onder de codenaam "Suitcase". Deze divisie die hier haar "baptism of fire" (vuurdoop) heeft, gaat de geschiedenis in als nachtvechters, hun generaal is Terry Allen "Terrible Terry".
- (NL) Bevrijding van Tilburg en 's-Hertogenbosch.
- (NL) De Canadezen Bevrijden Bergen op Zoom.
- (NL) Hr.Ms. Queen Wilhelmina vertrekt vanuit CuraÁao naar Miami voor groot onderhoud bij de werf Merill Stevens, wat tot 17-02-1945 zal gaan duren.
- (BelgiŽ) De eerste V-1 wordt onderschept in de provincie Antwerpen.
- Eerste kamikazeaanval op Amerikaanse schepen bij Leyte.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28-10-1944:
Zaterdag
- (NL) De geallieerden slaan een pontonbrug naast de vernielde bruggen over het Kanaal door Zuid-Beveland.
- (BelgiŽ) Een inslag van een V-bom maak 71 doden in de dichtbevolkte buurt aan de Bontemantelstraat te Antwerpen.
- Wapenstilstand tussen Bulgarije en de geallieerden.
- Duitse troepen heroveren op de Slowaakse opstandelingen Banska Bystrica. De Slowaakse opstand neergeslagen.
- Generaal Stilwell, opperbevelhebber van de Amerikaanse landstrijdkrachten in Zuidoost-AziŽ van zijn commando ontheven en teruggeroepen naar Washington.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29-10-1944:
Zondag
- (NL) De Polen bevrijden Breda.
- Zuidzame word bevrijd.
- Het Hongaarse 3e leger wordt bij Kecskemet uiteengeslagen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30-10-1944:
Maandag
- (NL) Geertruidenberg bevrijd.
- (NL) De geallieerden (de Britse Polar Bear divisie) bevrijden Roosendaal.
- (NL) Het eiland Tholen, zonder Duitse tegenstand, bevrijd.
- (NL) Cadzand word bevrijd.
- Laatste vergassingen in Auschwitz.
- De Duitsers ontruimen Saloniki (Griekenland).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31-10-1944:
Dinsdag
- (NL) K.B. tot oprichting van de Marine Vrouwenafdeling; het eerste opleidingskamp in Engeland is Framewood Manor.
- (NL) De Canadezen zijn over de gehele lengte van Zuid-Beveland gevorderd tot aan de Sloedam (de verbinding met Walcheren).
- (NL) In de nacht van 31 oktober op 1 november werd vanuit Breskens een aanval op Vlissingen ondernomen.
- (BelgiŽ) Heel BelgiŽ is bevrijd, op de streek rond Zeebrugge na.
- Het 1e Oostzeefront isoleert de resten van Legergroep Nord op het schiereiland Courland.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

TERUG