DE TIJDLIJN DER
TWEEDE WERELDOORLOG

1942 - Algemeen en onbekend

TERUG

 

00-00-1942:
- (NL) Joden mogen niet meer reizen zonder voorafgaande toestemming.
- Begin 1942 werd de kruiser Hr.Ms. De Ruyter ingedeeld bij de 'Combined Striking Force' en werd het vlaggeschip van Schout-bij-nacht K.W.F.M. Doorman.
- (NL) In de zomer van 1942 beginnen de verzetsactiviteiten van Joachim Simon (Schuschu) en Joop Westerweel met de organisatie van een geheime ontsnappingsroute.
- (NL) Eind 1942 is er een reorganisatie van Radio Oranje, deze gaat samen met Radio Brandaris.
- (NL) (eind 1942) In Nederland mogen de Joden 's avonds na 8u niet meer buitenshuis zijn.
- (eind 1942) Sluiting van de Joodse scholen in het Derde Rijk.
- (begin 1942) De leider van een Berlijnse communistische partij, Robert Uhrig, en een aantal leden van de partij, die sedert 1939 actief was (verspreiding van een bijna maandelijks verschijnend blad, de Informationsdienst) door de Gestapo gearresteerd, de rest van de groep sluit zich aan bij de groep van Anton Saefkow.
- (zomer - herfst 1942) Optreden van een aantal verzetsgroeperingen in Griekenland, het Nationaal Republikeins Grieks Verbond (EDES o.l.v. Napoleon Zervas. De Nationale en sociale bevrijdingsgroepering (EKKA o.l.v. Dimitrios Psaros). De AAA - opgericht door George Papandreou - o.l.v. Stephanos Saraphis, de verdedigers van noord-Griekenland (YVE, het latere PAO).
- (eind 1942) Begin van openlijke gewapende strijd van de Duitse bezetter met de Oekraiense nationalistische guerrilla's.

 

TERUG