DE TIJDLIJN DER
TWEEDE WERELDOORLOG

OKTOBER 1940

TERUG

 

01-10-1940:
Dinsdag
- (NL) Invoering identificatieplicht (met paspoort of distributiestamkaart met pasfoto). Iedere Nederlander krijgt een persoonsbewijs.
- (BelgiŽ) Nog geen vijf maanden na de Duitse inval in Belgie verschijnen in BelgiŽ weer 24 dagbladen.
- Het vijfde en laatste deel van de slag om Engeland begint. Het zijn kleinschalig raids van de Luftwaffe en duren tot 30 oktober 1940.
- Duitsland en Finland sluiten een overeenkomst over Duitse wapenleveranties.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02-10-1940:
Woensdag
- Ontmoeting van Hitler en Franco te Hendaye, Hitler probeert Franco te bewegen aan de oorlog mee te doen.
- Oprichting van het Getto van Warschau.
- De evacuatie van Engelse kinderen naar Amerika en Canada wordt stopgezet, nadat een Duitse U-boot een transportschip met 79 kinderen tot zinken heeft gebracht.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

03-10-1940:
Donderdag
- (BelgiŽ) In Opdracht van de Horecaf plaatsen de meeste cafťs het bordje Joden niet gewenscht.
- BessarabiŽ wordt door Rusland geannexeerd.
- Generaal Sugiyama wordt chef van de generale staf van Japan.
- Het Jodenstatuut door de Vichy-regering afgekondigd.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

04-10-1940:
Vrijdag
- (NL) Het illegale blad De Geus komt uit.
- (NL) USS 'Buchanan', later Hr.Ms. Campbeltown, wordt te Devonport omgedoopt in HMS 'Campbeltown'.
- Hitler ontmoet Mussolini bij (op) de Brennerpas. Zij besluiten het belangrijk strategisch punt Gibraltar aan te pakken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

05-10-1940:
Zaterdag
- (NL) Rijksarbeidsbureau wordt ingesteld.
- (NL) Ambtenaren worden verplicht een ariŽrverklaring te tekenen.
- Goring besluit de bombardementsvluchten op Engeland tot de nacht te beperken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

06-10-1940:
Zondag
- (NL) Enkhuizen wordt gebombardeerd.
- (NL) De Britse onderzeeboot HMS Sturgeon (later Hr.Ms. Zeehond) brengt het Noorse vrachtschip Delfinus (1.294 ton) tot zinken.

- Slag om Engeland - Dag 89. Het is een rustige nacht met relatief weinig bommen op Londen. De Duitsers verliezen 1 Do17 bommenwerper en de Britten verliezen 1 jachtvliegtuig plus piloot.

- ItaliŽ verklaart Groot-BrittaniŽ en Frankrijk de oorlog. Het fascistische ItaliŽ was eigenlijk van mening dat de oorlog wel zo'n beetje afgelopen was.
- Om 13.04 uur, op 400 mijl ten westen van Ierland, brengt de U-123 het Britse SS Benlawers tot zinken (23 bemanningsleden en 1 kanonnier komen om en 27 overlevenden worden gered door de Britse schepen Bengore Head en Forest).
- Om 22.04 uur, op 400 mijl ten westen van Ierland, brengt de U-103 de Noorse tanker Nina Borthen tot zinken (de gehele bemanning, 35 man, komt hierbij om).
- Om 18.55 en 23.10 uur, op 400 mijl ten westen van Ierland, torpedeert de U-37 de Britse tanker British tanker British General, maar het schip weigert te zinken. De U-37 blijft gedurende de nacht in de nabijheid, maar kan niet aan de oppervlakte komen om de klus af te maken daar de British General bewapend is.
- Op 5 mijl ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos brengt de Italiaanse onderzeeboot Tricheco, per ongeluk, de Italiaanse onderzeeboot Gemma tot zinken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

07-10-1940:
Maandag
- Aan het Oostfront staan nu 30 divisies.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08-10-1940:
Dinsdag
- (BelgiŽ) In Engeland wordt een Belgisch bataljon fuseliers gevormd.
- De Duitse troepen bezetten Roemenie onder het voorwendsel dat ze de troepen van de IJzeren-Garde-regering komen oefenen. Het werkelijke doel is bezetting van de olievelden bij Ploiesti.
- Engeland opent de Birmaweg ter bevoorrading van China.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

09-10-1940:
Woensdag
- (NL) Kolen en turf op de bon.
- Aankomst van Hr.Ms. Sumatra te Tandjong Priok.
- (NL) Benoeming of bevordering van Joden in Overheidsdienst wordt verboden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10-10-1940:
Donderdag
- Slag om Engeland - Dag 93. Met zonneschijn en enkele buien doet de Luftwaffe 4 aanvallen (met 20 tot 100 vliegtuigen) in Kent in de richting van Londen. De bommen vallen op Londen en op plaatsen aan de zuid-, en zuidoostkust. De Britten verliezen 5 gevechtsvliegtuigen (3 piloten komen hierbij om), de Duitsers verliezen 3 jachtvliegtuigen en 2 bommenwerpers (1 Do17 en 1 Ju88, waarvan de Ju88 neergehaald werd door luchtafweergeschut).
- Tussen 18.25 en 18.44 uur wordt Dover (Engeland) door 18 granaten, afgeschoten door het kustgeschut van Calais (Frankrijk), er vallen hierbij geen slachtoffers en er wordt maar weinig schade aangericht.
- In de avond en nacht zijn er zware bombardementen op Londen, Manchester en 15 vliegvelden. Er zijn ook afzonderlijke aanvallen op diverse steden en dorpen.

- De U-123 brengt het Britse schip SS Graigwen (gisteren getorpedeerd door de U-103 en door de bemanning verlaten) tot zinken.
- De Britse motor torpedo boten MTB-22, MTB-31 en MTB-32 vallen, midden in de Straat van Dover, een Duits konvooi aan, hierbij brengen ze de Duitse trawler Nordenham tot zinken en maken 34 gevangenen.
- De Luftwaffe valt Scarborough in North Yorkshire (Groot-BrittanniŽ) aan, hierbij droppen ze ook 2 "parachute-mijnen".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11-10-1940:
Vrijdag
- Slag om Engeland - Dag 94. Door het mooie weer zijn er de hele dag door Duitse luchtaanvallen met kleinere groepen vliegtuigen (minder als 10) op zuidoost Engeland.
- Tussen 10.20 en 16.00 uur is er een stabiele stroom van grotere groepen (25 tot 90) vliegtuigen, meestal jachtvliegtuigen maar sommige groepen hadden 25% medium bommenwerpers. Deze groepen veroorzaakten schade en slachtoffers in zuid Engeland maar zij drongen niet door tot Londen. De Duitsers verliezen 1 Do17 bommenwerper en 4 Bf109's en de Britten verliezen 8 jachtvliegtuigen waarbij 3 piloten omkomen.
- Er zijn nachtbombardementen op de regio's van de Tyne en Tees en op London, Liverpool, Manchester en Bristol. Aan deze aanvallen komt om middernacht, door mist, een einde. 3 Dornier bommenwerpers worden, nadat zij Liverpool hadden gebombardeerd, door No 611 Squadron boven Anglesey neergeschoten, 1 jachtvliegtuig van de RAF werd neergeschoten, de piloot raakte gewond).

- Operatie Medium: Van 03.33 tot 03.51 uur wordt Cherbourg (Frankrijk) gebombardeerd door het Britse slagschip HMS Revenge en de Britse torpedobootjagers Javelin, Jaguar, Jupiter, Kashmir, Kelvin en Kipling.
- In Het Engels Kanaal, nabij het Eiland Wight, brengen de Duitse torpedoboten Falke, Greif, Kondor, Seeadler en Wolf 4 schepen tot zinken.
1 - De Britse anti-onderzeeboot trawler HMT Warwick Deeping (geen slachtoffers).
2 - De Franse onderzeebootjager CH-6 (9 doden en 12 man worden gevangen genomen).
3 - De Franse onderzeebootjager CH-7 (12 doden en 8 man worden gevangen genomen).
4 - De Franse bewapende trawler Listrac (12 doden en 25 gewonden).

- Een konvooi van 4 handelsschepen, geŽscorteerd door 4 slagschepen, 2 vliegdekschepen, 6 kruisers, 16 torpedobootjagers en 6 onderzeeboten, vanaf AlexandriŽ bereikt veilig de haven van Malta, alleen de Britse torpedobootjager HMS Imperial was op een mijn gelopen (1 dode) en werd zwaar beschadigd en bleef tot 28 april 1941 in Malta voor reparatie.
- In de Firth of Forth (Scotland), om 09.20 uur, loopt de Britse torpedobootjager HMS Zulu op een akoestische mijn. Er zijn geen slachtoffers maar HMS Zulu is wel zwaar beschadigd en zal tot januari 1941 te Rosyth in reparatie zijn.
- De U-48 valt, in zwaar weer op 250 mijl ten noordwesten van Ierland, konvooi HX-77 aan. Om 21.50 uur wordt het Noorse MV Brandanger tot zinken gebracht. 6 Mensen komen hierbij om, 16 overlevenden in een reddingsboot en op een vlot worden de volgende morgen door het Britse korvet HMS Clarkia opgepikt, 8 overlevenden in een andere reddingsboot worden op 16 oktober opgepikt door het Britse SS Clan Macdonald. Om 22.09 uur wordt het Britse MV Port Gisborne tot zinken gebracht. De bemanning verlaat het schip, maar er komen wel 26 mensen om omdat de reddingsboot waar zij in zaten kapseisde. De overgebleven 38 bemanningsleden worden opgepikt op 22 oktober door de Britse sleepboot HMS Salvonia en op 24 oktober door het Britse SS Alpera.
- De Britse "sloop" HMS Auckland, escorte van konvooi BS-6, wordt in de Rode Zee op 50 mijl van, het door ItaliŽ bezette, Eritrea door Italiaanse bommenwerpers gebombardeerd.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12-10-1940:
Zaterdag
- Maarschalk Keitel en Hitler stellen operatie Seelowe opnieuw uit, nu naar het voorjaar van 1941. De voorbereidingen zullen tot dan alleen als politiek en militair middel om druk uit te oefenen worden gehandhaafd.
- Er wordt bekend gemaakt dat de Duitse troepen de bescherming van Roemenie op zich hebben genomen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13-10-1940:
Zondag
- Von Ribbentrop schrijft Stalin over het voorstel van Hitler om de invloedssferen van de vier grote machten voor de toekomst vast te stellen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14-10-1940:
Maandag
- Slag om Engeland - Dag 97. In de nacht worden London, Birmingham, Coventry, Liverpool, Blackburn en Preston gebombardeerd.
- Om 20.02 uur wordt het Balham metrostation (een gedeelte van de Londense metro dat als schuilkelder dienst doet) getroffen door een pantserdoorborende bom van 1.400 kg. Het station wordt overstroomd door water en 66 burgers laten hierbij het leven, maar meer als 500 weten aan de verdrinkingsdood te ontsnappen.

- In Het Engels Kanaal, nabij Dorset, loopt de Britse anti-onderzeeboot trawler HMT Lord Stamp op een mijn en zinkt (25 bemanningsleden komen hierbij om).
- Om 18.55 uur op 50 mijl ten zuiden van Kreta wordt de Britse kruiser HMS Liverpool getroffen door een torpedo van een Italiaanse Savoia-Marchetti SM79 bommenwerper. Deze veroorzaakt een explosie in een tank met vliegtuigbrandstof waarbij de boeg van het schip wordt afgeblazen (30 man komen om en 35 worden gewond). De Liverpool wordt naar AlexandriŽ gesleept, krijgt daar een tijdelijke boeg en vaart daarmee, over de Pacific, naar CaliforniŽ om daar gerepareerd te worden. HMS Liverpool komt in december 1941 pas weer in dienst.
- Om 21.28 uur wordt op 100 mijl ten noordwesten van Ierland de Britse bewapende koopvaarder HMS Cheshire getroffen, en beschadigd, door een torpedo van de U-137. De 220 bemanningsleden worden aan boord genomen van de Canadese torpedobootjager HMCS Skeena en het Britse korvet HMS Periwinkle. HMS Cheshire wordt nabij Belfast aan de grond gezet en wordt later voor reparatie naar Liverpool gebracht. De reparaties duren 6 maanden.
- In de Pacific, 600 mijl ten noordwesten van Nieuw Ierland (Papua New Guinea), wordt de Noorse SS Ringwood door de Duitse bewapende koopvaarder Orion aangehouden en vernield. De 35 bemanningsleden, en 1 kat, worden gevangen genomen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15-10-1940:
Dinsdag
- Hr.Ms. Sumatra komt aan te Soerabaja en wordt uit dienst gesteld, om op het marine Etablissement te Soerabaja te worden gemoderniseerd. Sinds het vertrek uit Vlissingen, op 11-05-1940, zijn er 25.045 zeemijlen afgelegd.
- (BelgiŽ) De Belgische secretaris-generaal Vossen verklaart mede namens zijn collega's dat het onmogelijk is Joden te weren als ambtenaar.
- De Italiaanse Oorlogsraad besluit Griekenland aan te vallen. De aanval wordt gepland op eind oktober.
- Hitler geeft bevel tot het ontbinden van de invasievloot tegen Engeland.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16-10-1940:
Woensdag
- Ondanks Britse pogingen om de overeenkomst te voorkomen, gaat Nederlands-IndiŽ akkoord met de levering gedurende 6 maanden van 40% van de olieproductie aan Japan. 
- De Duitse U-boten beginnen hun eerste aanval op de Atlantische Oceaan.
- Het Duitse bestuur gelast in Warschau de vorming van een getto.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17-10-1940:
Donderdag
- (NL) Besluit tot invoering van het Persoonsbewijs.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18-10-1940:
Vrijdag
- (BelgiŽ) Cyriel Verschaeve wordt door de Duitsers tot voorzitter van de Vlaamse cultuurraad benoemd. Verschaeve was priester-schrijver, pro-Duits en Vlaamsgezind.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19-10-1940:
Zaterdag
- (NL) Het Nederlandse schip ss Bilderdijk, op weg van Halifax naar Liverpool, wordt op de Atlantische Oceaan voor de Schotse kust op 56.35 NB. en 17.15 WL. in konvooi HX 79 getorpedeerd door de U-47.
- 250 Mijl ten noordwesten van Ierland vallen de U-38, U-46 en U-47 konvooi HX-79 aan, er worden 5 schepen tot zinken gebracht en de tanker SS Shirak wordt beschadigd.

- Slag om Engeland - Dag 102. Om 14.30 uur vliegen 60 Duitse jachtvliegtuigen, waarvan sommige uitgerust zijn met bommen, over Kent naar Centraal Londen, zij worden opgevangen door 5 RAF Squadrons. 2 Britse vliegtuigen worden neergeschoten (1 piloot sneuvelt).
- In de nacht worden London, Bristol, Liverpool, Manchester en Coventry zwaar gebombardeerd.

- In de vroege ochtend vallen 4 Italiaanse SM.82s bommenwerpers de, door Amerika bestuurde, olieraffinaderijen in het Britse protectoraat Bahrain aan, hierbij worden de lokale raffinaderijen beschadigd.
- In de Thamesmonding, 10 mijl ten noorden van Herne Bay (Kent), loopt de Britse torpedobootjager HMS Venetia op een mijn en zinkt (35 doden en 18 gewonden).
- 100 Mijl ten noordwesten van Ierland vallen de U-99, U-100, U-101 en de U-123 konvooi SC-7 aan. 10 Schepen worden tussen 00.00 en 05.00 uur getorpedeerd. De U-123 brengt het Britse SS Shekatika, die gisteren door de bemanning was verlaten nadat zij door de U-100 en de U-123 getorpedeerd was. De U-99 brengt het Noorse SS Snefjeld tot zinken, alle 21 bemanningsleden ontsnappen met een motorsloep en pikken ook nog overlevenden op van andere schepen, zij worden op 23 oktober opgepikt door het Britse korvet HMS Clematis.
- De Canadese hulpmijnenveger HMCS Bras d'Or zinkt tijdens een zeer zware storm in de Golf van St. Lawrence (alle 30 bemanningsleden verloren het leven), op dat moment escorteerde zij het Roemeense vrachtschip Ingener N. Vlassopol van Quebec naar Sydney, Nova Scotia, waar een konvooi, naar Engeland, van langzamere schepen wordt samengesteld.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20-10-1940:
Zondag
- (NL) Joodse ondernemingen krijgen het bevel zich aan te melden bij de WirtschafsprŁfstelle. Deze verordening bevat tevens de juridische definitie van 'een jood':
"artikel 4 1. Een jood is een ieder, die uit ten minste drie naar ras voljoodsche grootouders stamt 2. Als jood wordt ook aangemerkt hij die uit twee joodsche grootouders stamt en - 1. hetzij zelf op den negende Mei 1940 tot de joodsch-kerkelijke gemeenschap heeft behoord of na dien datum daarin wordt opgenomen. - 2. hetzij op den negenden Mei 1940 met een jood was gehuwd of na dat oogenblik met een jood in het huwelijk treedt. 3. Een grootouder wordt als voljoodsch aangemerkt, wanneer deze tot de joodsch-kerkelijke gemeenschap heeft behoord."
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21-10-1940:
Maandag
- Slag om Engeland - Dag 104. London, Lancashire, Gloucestershire, Wiltshire, Oxfordshire, Sussex en Kent worden overdag gebombardeerd. Doordat het aan de grond mistig was is er maar 1 Ju88 bommenwerper neergeschoten.
Vanaf de avond tot 01.00 uur worden London, Birmingham, Coventry, Wolverhampton, Liverpool en South Wales zwaar gebombardeerd.

- De Britse MTB-17 loopt, ter hoogte van Oostende, op een mijn en zinkt.
- Ter hoogte van Alderburgh (Suffolk) loopt de Britse mijnenveegtrawler HMS Waveflower op en mijn en zinkt (15 doden en 7 bemanningsleden worden gered door de Britse mijnenveegtrawler HMS Thomas Leeds).
- Om 02.19 uur, in de Rode Zee, vallen de Italiaanse torpedobootjagers Manin, Sauro, Battisti en Nullo, komende van Massawa in het door Italianen bezette Eritrea, konvooi BN-7 (komende van Bombay) aan. De Nieuw-Zeelandse kruiser HMNZS Leander en andere escorteurs verjagen de Italianen. De Italiaanse torpedobootjager Nullo wordt door kanonvuur van de Britse jager HMS Kimberley en de Australische "sloop" HMAS Yarra zwaar beschadigd. De Nullo wordt, als zij terug naar Massawa wil varen, achtervolgd door HMS Kimberley maar loopt bij het eiland Hormi aan de grond. De Nullo zal later vernietigd worden door een Brits bombardement. HMS Kimberley wordt door de kustbatterij van Massawa beschadigd (3 gewonden).
- De Italiaanse marine stelt een nieuw commando samen (de Maritrafalba) voor het escorte van konvooien van Brindisi en Bari naar AlbaniŽ. Dit ter voorbereiding op een invasie van Griekenland.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21-10-1940:
Maandag
- Slag om Engeland - Dag 104. London, Lancashire, Gloucestershire, Wiltshire, Oxfordshire, Sussex en Kent worden overdag gebombardeerd. Doordat het aan de grond mistig was is er maar 1 Ju88 bommenwerper neergeschoten.
Vanaf de avond tot 01.00 uur worden London, Birmingham, Coventry, Wolverhampton, Liverpool en South Wales zwaar gebombardeerd.

- De Britse MTB-17 loopt, ter hoogte van Oostende, op een mijn en zinkt.
- Ter hoogte van Alderburgh (Suffolk) loopt de Britse mijnenveegtrawler HMS Waveflower op en mijn en zinkt (15 doden en 7 bemanningsleden worden gered door de Britse mijnenveegtrawler HMS Thomas Leeds).
- Om 02.19 uur, in de Rode Zee, vallen de Italiaanse torpedobootjagers Manin, Sauro, Battisti en Nullo, komende van Massawa in het door Italianen bezette Eritrea, konvooi BN-7 (komende van Bombay) aan. De Nieuw-Zeelandse kruiser HMNZS Leander en andere escorteurs verjagen de Italianen. De Italiaanse torpedobootjager Nullo wordt door kanonvuur van de Britse jager HMS Kimberley en de Australische "sloop" HMAS Yarra zwaar beschadigd. De Nullo wordt, als zij terug naar Massawa wil varen, achtervolgd door HMS Kimberley maar loopt bij het eiland Hormi aan de grond. De Nullo zal later vernietigd worden door een Brits bombardement. HMS Kimberley wordt door de kustbatterij van Massawa beschadigd (3 gewonden).
- De Italiaanse marine stelt een nieuw commando samen (de Maritrafalba) voor het escorte van konvooien van Brindisi en Bari naar AlbaniŽ. Dit ter voorbereiding op een invasie van Griekenland.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22-10-1940:
Dinsdag
- (NL) Oprichting van Winterhulp Nederland (WHN),  in navolging van de Duitse Winterhilfe. Deze organisatie bracht geld bijeen (middels collectes, concerten, loterijen etc.) om hulpbehoevenden te helpen. De bevolking zag deze organisatie als een nazi-mantelorganisatie; voorzitter Jhr.Snouck-Hurgonje.
- (BelgiŽ) Pierlot en Spaak komen in Londen aan.
- Deportatie van Joden uit Elzas-Lotharingen, Saarland en baden.
- Pierre Laval, de eerste Franse minister van de buitenlandse zaken van de Vichy-regering ontmoet Hitler in diens eigen trein, tijdens Hitler's reis door Frankrijk, ItaliŽ en Spanje.
- Amerika reageert op het Duits-Japanse verdrag van 27 september.
- Deportaties van 7. 450 joden uit Baden, de Pfalz en het Saargebied naar het onbezette deel van Frankrijk.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23-10-1940:
Woensdag
- De Admiral Scheer, een klein Duits slagschip, verlaat Gotenhaven voor operaties op de Atlantische en Indische Oceaan tegen de geallieerde koopvaardij en brengt daarbij zestien schepen tot zinken.
- Hitler ontmoet Franco bij Henaye.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24-10-1940:
Donderdag
- (BelgiŽ) In Londen wordt een Belgische regering in ballingschap gevormd.
- Gesprekken tussen Hitler en Pťtain in Montoire. Hitler doet een beroep op Frankrijk om tot een Europese coalitie tegen Engeland toe te treden en in het kader hiervan een militaire bijdrage in Afrika te leveren.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25-10-1940:
Vrijdag
- (NL) Zes Protestantse Kerken in Nederland (Ned. Herv. Kerk, Geref. Kerken, Chr. Geref. Kerken, Rem. Broederschap, Geref. Kerken in Hersteld Verband, en Alg. Doopsgezinde SociŽteit) dienen een adres in bij Seys-Inquart, waarin protest tegen verbod van benoeming of bevordering van Joden in Nederland.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26-10-1940:
Zaterdag
- Nieuwe opbouw van het Duitse Oost-leger.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27-10-1940:
Zondag
- (NL) In Nederlands Hervomde kerken wordt voor het eerst een kerkelijke protest voorgelezen. Het protest richt zich tegen het invullen van de ariŽrverklaring.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28-10-1940:
Maandag
- Na het afwijzen van hun ultimatum, door de Grieken, valt ItaliŽ Griekenland binnen.
- Ontmoeting van Hitler en Mussolini te Florence.
- Pierre Laval wordt tot minister van buitenlandse zaken benoemd.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29-10-1940:
Dinsdag
- Slag om Engeland - Dag 112. Ondanks de zware bewolking lanceert de Luftwaffe, tussen 10.25 en 17.00 uur, diverse aanvallen (4 op Londen en 2 op Portsmouth).
- In de avondschemering worden de vliegvelden in East Anglia, Lincolnshire en Yorkshire door Ju88's en Bf109's. Duitse verliezen zijn 22 Bf109's, 3 Bf110's en 2 Dornier Do17 bommenwerpers. RAF verliezen zijn 7 jachtvliegtuigen inclusief 2 toestellen die gebombardeerd werden bij het opstijgen van North Weald airfield (2 piloten komen hierbij om het leven).
- 15 Fiat BR20M bommenwerpers van de Corpo Aereo Italiano bombarderen Ramsgate. 5 Toestellen worden door het luchtafweergeschut neergehaald.
- In de nacht worden Birmingham, Coventry en London zwaar gebombardeerd.

- Britse troepen gaan naar Kreta.
- De RAF bombardeert Berlijn voor de 25e keer.
- Om 22.00 uur wordt in de Atlantische Oceaan (positie 57.30N, 16.31W - Grid AL 3880) het wrak van het Britse schip SS Matina (op 26 oktober door de U-28 getorpedeerd, beschoten en in zinkende toestand achtergelaten) door de U-31 met een torpedo tot zinken gebracht.
- In de Golf van Biskaje heeft de U-28 een rendez-vous met de Duitse bewapende koopvaarder Widder. De Widder keert terug van een kaapvaart op de Atlantische Oceaan, haar motoren zijn versleten en de snelheid bedraagt slechts 5 knopen, de reis duurde slechts 13 dagen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30-10-1940:
Woensdag
- De slag om Engeland is officieel ten einde.
- Radiotoespraak van maarschalk Pťtain, waarin hij een politiek van collaboratie met Duitsland aankondigt.
- Britse troepen bezetten Kreta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31-10-1940:
Donderdag
- (NL) Secretaris-generaal Hirschfeld (Economische Zaken) richt de Organisatie-Commissie Woltersom op om de organisatie van het bedrijfsleven te reorganiseren.
- (NL) In Nederland wordt een uitgaansverbod van 24.00 uur tot 04.00 uur van kracht.
- (BelgiŽ) De gevluchte Belgische regering reorganiseert zich vanuit Spanje nadat premier Pierlot en minister Spaak zijn aangekomen.
- Tussenbalans van de luchtslag om Engeland: tot nu toe zijn 1. 733 Duitse en 915 Engelse vliegtuigen neergeschoten. In oktober waren er in totaal 783 luchtaanvallen op Engeland waar van 333 op Londen; daartegenover stonden 601 aanvallen op Duitsland. Tot nu toe 15. 000 doden, 21.000 gewonden onder de Engelse bevolking.
- Britse troepen bezetten Canea op Kreta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

TERUG