DE TIJDLIJN DER
TWEEDE WERELDOORLOG

JULI 1940

TERUG

 

00-07-1940:
- (België) In Luik richt Joseph Joset de illegale 'Service D' (Dénonciation) op (ca. 1.400 leden).

Ergens eerste week van Juli 1940
- (NL) De Groot, Jansen en Dieters krijgen de leiding van de illegale CPN.
- (NL) Boter, margarine en vetten op de bon.

- In de tweede helft van juli 1940 maakt Hr.Ms. Van Kinsbergen, samen met Britse kruisers, jacht op de Duitse raider "Widder" (9.000 ton), die omstreeks 13-07-1940 twee Britse schepen tot zinken had gebracht.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

01-07-1940:
Maandag
- (NL) De joden dienen de Luchtbeschermingsdienst te verlaten (eerste anti-joodse maatregel).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02-07-1940:
Dinsdag
- (NL) Publicatie van Colijn's brochure "Op de grens van twee werelden". Generaal Winkelman weggevoerd.
- (NL) In Nederland woonachtige joden mogen niet langer in Duitsland werken.
- (NL) In Nederland moeten niet-arische vreemdelingen zich melden.
- (NL) De Vlagofficieren van het Nederlandse leger (5 generaals) moeten zich opnieuw in krijgsgevangenschap begeven.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02/03-07-1940:
Dinsdag / Woensdag
- De nieuwe Franse regering wordt gevestigd te Vichy.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

03-07-1940:
Woensdag
- (Britse) Operatie Katapult; Franse vlooteenheden in de Engelse havens Plymouth en Portsmouth overweldigd, ook de eenheden in de haven van Alexandrië in beslag genomen en een aanval, van "Force H" (2 slagschepen, een slagkruiser en een vliegdekschip), op de Franse oorlogshaven Mers el Kébir bij Oran.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

03/04-07-1940:
Woensdag / Donderdag
- Inbeslagname van Franse oorlogsschepen.
- In acties voor Oran brengen de Britten drie (Franse) slagschepen tot zinken.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

04-07-1940:
Donderdag
- (NL) Verbod (ter bescherming van de Nederlandse bevolking tegen onjuiste berichtgeving) te luisteren naar - en het verspreiden van berichten van - andere dan de Nederlandse of Duitse zenders.
- Hr.Ms. Jacob van Heemskerck komt van Halifax te Portsmouth aan.
- (België) Albert de Vleeschauwer (minister van Kolonien) komt in Londen aan.
- Petain verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Londen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

05-07-1940:
Vrijdag
- (België) Het blad De Standaard voor 8 weken geschorst.
- De nieuwe Roemeense regering geeft toe aan het Russisch ultimatum betreffende Bessarabië.
- Zweden geeft de Duitsers toestemming gebruik te maken van zijn spoorlijnen voor het vervoer van goederen en niet-gewapende troepen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

06-07-1940:
Zaterdag
- Operatie Lever (voortzetting van Operatie Catapult). De Britse "Force H" keert terug naar Mers-el-Kébir (Algerije) om de Franse slagschepen Provence en Dunkerque aan te vallen. Bij dageraad slagen enkele Fairey Swordfish vliegtuigen van HMS Ark Royal, diverse torpedotreffers op de Dunkerque te plaatsen. Eén torpedo raakt de patrouilleboot French Terre Neuve en veroorzaakt een gigantische explosie in een grote opslagplaats voor dieptebommen (8 mensen komen hierbij om). Door deze explosie wordt de, in de nabijheid liggende, Dunkerque zwaar beschadigd (154 doden en gewonden).
- Om 05.37 uur beschieten de Britse kruisers HMS Capetown en Caledon en de onderzeebootjagers HMS Janus, Juno, Ilex en Imperial de Libische havenstad Bardia. De Italiaanse SS Axum wordt tot zinken gebracht en een ander schip wordt beschadigd. Om 08.20 worden de Britten door Italiaanse bommenwerpers aangevallen, maar ze lopen geen schade op.
- In de Boknafjord nabij Stavanger (Noorwegen) wordt de Britse onderzeeboot HMS Shark, die niet meer in staat was om te duiken, buitgemaakt door Duitse mijnenvegers. HMS Shark zinkt terwijl ze op sleep was (3 doden en 32 man werden gevangengenomen).
- Zuidelijk van Cape Clear (Ierland) wordt de Estse kolenboot Vapper door de U-34 tot zinken gebracht (1 dode en 32 overlevenden in 2 reddingsboten), de U-99, die de Vapper 90 minuten had opgejaagd kon alleen maar toekijken bij het zinken van de Vapper.
- Ten westen van Brest wordt het Egyptische SS Angele Mabro door de U-30 tot zinken gebracht (de gehele bemanning komt hierbij om).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

07-07-1940:
Zondag
- Operatie Catapult. De Britten, Swordfisch torpedobommenwerpers van HMS Hermes, vallen het nieuwe Franse slagschip Richelieu (in dok te Dakar, Senegal) aan. De Richelieu is binnen een paar dagen weer gerepareerd.
- In de nacht zet de Britse onderzeeboot HMS H43 Luitenant Hubert Nicolle af op Guernsey (hij is afkomstig van het eiland), hij moet verkenningswerk verrichten ter voorbereiding van een commandoaanval op het eiland, Operatie Ambassador.
- De U-99 brengt het Britse SS Sea Glory tot zinken (alle 29 bemanningsleden komen hierbij om). 23 Uur later brengt de U-99 80 mijl zuidelijk van Cape Clear (Ierland) het Zweedse SS Bissen tot zinken (alle 20 bemanningsleden overleven).
- 100 Mijl ten westen van Lands End (Engeland) wordt de Nederlandse tanker Lucrecia door de U-34 tot zinken gebracht (2 doden en 30 overlevenden). De 30 overlevenden worden door het Portugese SS Alfarrarede opgepikt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08-07-1940:
Maandag
- De Franse oorlogsbodem Richelieu wordt op de rede van Dakar door Britse vliegtuigen beschadigd.
- Generaal Charles de Gaulle spreekt via de BBC over het gebeuren in de haven van Oran.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

09-07-1940:
Dinsdag 
- Franse oorlogsbodems in de haven van Alexandrië geneutraliseerd.
- Eerste ontmoeting tussen Britse en Italiaanse vlooteenheden bij Punta Stilo in de Middellandse Zee (Ionische Zee). Het slagschip Conte di Cavour wordt zwaar beschadigd.
- Begin van nachtbombardementen op Duitse steden door de RAF.
- Lord Beaverbrook richt een oproep tot het Engelse volk om aluminium voor de fabricage van vliegtuigen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10-07-1940:
Woensdag
- Er wordt aangevangen met de ombouw van Hr.Ms. Jacob van Heemskerck tot luchtverdedigingskruiser (gereed op 17-02-1941).
- De eerste fase van de slag om Engeland gaat van start. Deze luchtslag die ook de slag om Het Kanaal (Duits: Kanalkampf) wordt genoemd, duurt tot 12 augustus 1940. De slag om Engeland bestaat in totaal uit vijf fasen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11-07-1940:
Donderdag
- (NL) Manifest van de ‘eerste’ Nederlandsche Unie door Generalkommissar Schmidt afgewezen.
- (België) De bezetter publiceert een verordening dat het verbod te vergaderen, te kamperen en optochten te houden verbied voor kerkelijke jeugdverenigingen.
- Maarschalk Pétain trekt (in het theater van Vichy met 569 stemmen voor en 80 tegen), door afkondiging van een drietal constitutionele besluiten, alle macht naar zich toe.
- Hitler treft in aanwezigheid van generaal-veldmaarschalk Keitel en zijn marine-adjudant Von Puttkammer, de opperbevelhebber van de Kriegsmarine, groot-admiraal Raeder. Zij bespreken de mogelijkheden van een Duitse landing in Engeland. Beiden zien meer heil in het dreigen met invasie, als laatste mogelijkheid om Engeland tot vrede te dwingen.
- Onderhoud van Hitler met de Hongaarse minister-president Teleki in München.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12-07-1940:
Vrijdag
- De Slag om Engeland dag 3. In de buurt van Essex en Suffolk vallen Britse jachtvliegtuigen Duitse vliegtuigen (He111 and Do17 bommenwerpers plus escorterende jachtvliegtuigen) aan die een groot konvooi (codenaam "Booty") aanvielen. Bij deze actie gingen 2 Spitfires en 1 Hurrycane verloren maar er waren geen verliezen in het konvooi.
- Stuka's, gedekt door Messerschmitt Me110's, bombarderen Portland en Exeter. 2 Stuka's worden neergeschoten.
- Een (alleen vliegende) Heinkel He111 van Stavanger, wordt tijdens een verkenningsvlucht nabij Aberdeen (Schotland) neergeschoten, de Heinkel He111 laat zijn bommen op de stad vallen en stort neer op de ijsbaan.

- In het "North Channel" tussen Engeland en Ierland vuurt de U-56 een torpedo af op het Britse transportschip Dunera, de torpedo ketst af zonder te exploderen. De Dunera heeft 2.542 "enemy aliens" aan boord (veel hiervan waren overlevenden van de Britse "liner" Arandora Star, die op de 2e juli gezonken was).
- 160 Mijl ten zuidwesten van Ierland brengt de U-99 om 02.00 uur de Griekse SS Ia tot zinken (3 doden en 27 overlevenden) en houdt om 23.00 uur de Estse SS Merisaar aan. Daar zij door de ruwe zee niet in staat was het Estse schip tot zinken te brengen kreeg het Estse schip de orders om naar Bordeaux (Frankrijk) te varen, maar op 15 juli werd de Merisaar, nabij Cork (Ierland), door een Duitse bommenwerper tot zinken gebracht.
- Italiaanse bommenwerpers vallen, na de Slag om Calabria, van 08.50 tot 11.50 uur het Britse slagschip HMS Warspite en de Britse kruiser HMS Liverpool aan, deze raken bij deze aanvallen niet beschadigd. HMS Liverpool wordt wel geraakt door een bom maar deze explodeerde niet maar kostte 1 man het leven en twee man raakten gewond. Een "Sea Gladiator" van 801 Squadron van het Britse vliegdekschip HMS Eagle schoot 1 Italiaanse bommenwerper neer en maakte een noodlanding langszij HMS Liverpool die het vliegtuig wist te bergen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13-07-1940:
Zaterdag
- Italiaanse legereenheden vallen het Britse garnizoen van Moyale in Abessinië aan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14-07-1940:
Zondag
- (NL) Beroepsmilitairen dienen een "erewoordsverklaring" af te leggen. Hierin verklaarden zij o.a.: Ik zal geen handeling begaan of verzuim plegen waardoor het Duitsche Rijk schade, van welke aard ook, zou kunnen leiden".
- (NL) Drees houdt toespraak op SDAP-Partijraad over de bezetting en de rol van de SDAP.
- Het casco van Hr.Ms. Gerard Callenburg wordt door de Duitsers gelicht, waarna zij werd hersteld en afgebouwd. Zij werd op 11-10-1942 bij de Duitse Marine in dienst gesteld als "ZH 1".
- (NL) In Nederland wordt de distributie van boter, olie, vet en grutterwaren ingevoerd.
- Jean Texcier, pionier van de clandestine pers in Frankrijk, schrijft zijn eerste 'Consils ŕ l'Occupé'.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15-07-1940:
Maandag
- (NL) Bekendmaking van de oprichting van het "Nationaal Comité voor Economische Samenwerking". Hierin waren de belangrijkste economische organisaties vertegenwoordigd. Het Comité stelde zich ten doel: "het contact met de autoriteiten te vergemakkelijken" en "aan de aanpassing die op economisch gebied thans noodig is practische leiding te geven".
- (NL) "De Opbouwdienst" treedt in werking.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15-07-1940 t/m 18-07-1940:
Maandag t/m Donderdag
- Hr.Ms. Sumatra neemt deel aan het opsporen van de Duitse raider 'WIDDER' beoosten de Antillen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16-07-1940:
Dinsdag
- (NL) NSB-er H.J. Woudenberg benoemd tot kommissar (bewindvoerder) bij het NVV.
- (NL) Christelijk Nederlandsch Vakverbond (CNV) en Het Roomsch Katholieke Werknemersverbond krijgen Duitse controleurs.
- Hitler publiceert Führer directieve N° 16 (Fuhrerweisung nr.16), waarin hij de richtlijnen voor de voorbereidingen tot een landingsoperatie tegen Engeland (Operatie Seelowe) omschrijft. De directieve geeft aan dat de Luftwaffe het leeuwendeel van de verantwoordelijkheid krijgt met als doel om alle Britse tegenstand weg te ruimen vooraleer een landingsoperatie van start kan gaan.
- Redevoering van president Roosevelt (Het arsenaal van de democratie).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17-07-1940:
Woensdag
- De Slag om Engeland dag 8. Duitse bommenwerpers bombarderen Bristol (Engelse westkust), een gewild doelwit door de havens, vliegvelden en de vliegtuigindustrie. De industriegebieden aan de Schotse oostkust worden ook weer gebombardeerd.

- 5 Mijl van de Nederlandse kust brengt de Britse onderzeeboot (uit de eerste wereldoorlog) H31 de Duitse anti-onderzeeboot-trawler Steiermark (UJ126) tot zinken, andere Duitse anti-onderzeeboot-trawlers zetten een tegenaanval in maar de H31 blijft onbeschadigd.
- Ten westen van Ierland wordt het Britse SS Fellside door de U-43 tot zinken gebracht (12 bemanningsleden komen hierbij om en 21 bemanningsleden worden gered en in Liverpool aan land gezet).
- De U-34 brengt het Griekse SS Naftilos tot zinken (alle 28 bemanningsleden weten veilig het schip te verlaten maar 1 man overlijdt aan de gevolgen van verwondingen).
- Noordelijk van de Schotse kust brengt de U-57 2 schepen tot zinken. 1) Het Zweedse SS O.A. Brodin (3 doden en 21 overlevenden die opgepikt worden door de bewapende trawler HMS Sicyon en naar Kirkwall worden gebracht). 2) Het Britse SS Manipur (14 doden en 65 overlevenden die worden opgepikt door de Canadese torpedobootjager HMCS Skeena en naar Rosyth worden gebracht).
- 120 Mijl ten zuiden van Ierland wordt het Estse SS Leola door Duitse bommenwerpers tot zinken gebracht, twee bemanningsleden komen hierbij om en de overlevenden worden door de Belgische trawler Jeannine opgepikt.
- 30 Mijl van Malta wordt het Finse SS Wiiri door Italiaanse bommenwerpers tot zinken gebracht (alle 26 bemanningsleden komen hierbij om).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18-07-1940:
Donderdag 
- (NL) Eerste internering van Nederlandse gijzelaars (als reactie op de internering van Duitsers in Nederlandse Indië).
- Engeland besluit onder druk van Japan de Birmaweg voor drie maanden te sluiten. Deze weg is voor China, dat van eigen kust is verdrongen, de voornaamste bevoorradingsweg. Dit was een loos gebaar van de Britten want door het aanbreken van de regentijd zou de weg toch al onbruikbaar zijn. De Britten willen de aanvoerroute in oktober weer openstellen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19-07-1940:
Vrijdag
- De 'Sydney' brengt een Italiaanse kruiser tot zinken.
- Hitler kondigt in het Kroll-operagebouw aan dat twaalf generaals tot Generalfeldmarschall (Maarschalk) worden benoemd, de op één na hoogste militaire rang binnen de militaire titulatuur van het Nazi-regime. Hiermee komt het totaal aantal Maarschalken in het Nazi-regime op veertien. Voordien hadden Werner von Blomberg (20 april 1936) en Hermann Göring (4 februari 1938) deze militaire rang ontvangen. De volgende personen krijgen de promotie:

-- De bevelhebbers van de drie Legergroepen: Fedor von Bock, Wilhelm Ritter von Leeb en Gerd von Rundstedt.

-- Chef van het Opperbevel van de Duitse Strijdkrachten (Chef OKW): Wilhelm Keitel.

-- De Opperbevelhebber van de Duitse landmacht (ObdH): Walther von Brauchitsch.

-- De vier meest succesrijke generaals: Günther von Kluge, Erwin von Witzleben, Walther von Reichenau en Wilhelm List.

-- Drie Luftwaffe-generaals: Albert Kesselring, Erhard Milch en Hugo Sperrle.

Opmerking: Hermann Göring wordt op deze dag ook gepromoveerd tot Rijksmaarschalk, de hoogste militaire rang in Nazi-Duitsland - een titel die alleen aan Göring werd toegekend. Hij kreeg ook de onderscheiding Grootkruis van het IJzeren Kruis, een eer die voordien alleen vier Pruisische koningen te beurt viel.

 

- Hitlers Rijksdagrede: lezter Appell an die Vernunft (=Hitler stelt Groot-Brittannie voor om vrede te sluiten).
- President Roosevelt ondertekent de Two Ocean Navy Expansion Act.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20-07-1940:
Zaterdag
- (NL) De Communistische Partij Nederland wordt door Seyss-Inquart verboden.
- (NL) NSB-er Rost van Tonningen wordt benoemd tot "Kommissar für die Marxistischen Parteien".
- Aan het Oostfront staan nu 23 Duitse divisies.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21-07-1940:
Zondag 
- (België) De nationale feestdag wordt in Antwerpen een grote bloemenhulde voor koning Leopold III.
- Hitler geeft het Duitse opperbevel bevel om te beginnen met de voorbereiding voor de aanval op de Sovjet-Unie (Operatie Barbarossa).
- De Sovjet-Unie annexeert formeel Estland, Letland en Litouwen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22-07-1940:
Maandag 
- Lord Halifax wijst Hitler's vredesaanbod (lezter Appell an die Vernunft) van 19-07 af.
- Groot-Brittannië richt de SOE (Special Operations Executive) op om in het geheim steun te verlenen aan verzetsgroepen in bezet Europa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23-07-1940:
Dinsdag
- Dr. Benes vormt een voorlopige Tsjechische regering in ballingschap.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24-07-1940:
Woensdag
- De Nederlandse Unie opgericht, door mr. J. Linthorst Homan, prof. dr. E.J. de Quay en mr. L. Einthoven. Het Driemanschap doet de eerste oproep om zich aan te sluiten bij "De Nederlandsche Unie"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25-07-1940:
Donderdag
- (NL) Eerste "Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26-07-1940:
Vrijdag
- De VS verbieden de export van gas, olie en metaal naar Japan.
- Hitler ontvangt op de Berghof de Roemeense minister-president Girutu en adviseert hem tot vergelijk met Hongarije te komen wat betreft de kwestie Zevenburgen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26/28-07-1940:
Vrijdag / Zondag
- Roemenië staat na het ultimatum Bessarabië aan Rusland af.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27-07-1940:
Zaterdag
- Bezoek van de Bulgaarse premier en diens minister van Buitenlandse Zaken. Hitler stelt de Bulgaren territoriale uitbreiding van hun grondgebied ten koste van Roemenie in het vooruitzicht.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28-07-1940:
Zondag
- (NL) Eerste uitzending van "Radio Oranje" vanuit Londen. Koningin Wilhelmina spreekt het volk toe.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29-07-1940:
Maandag
- Duitsland annexeert Eupen, Malmedy en Moresnet.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30-07-1940:
Dinsdag
- (NL) Ontmoeting tussen Mussert en Himmler.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31-07-1940:
Woensdag
- (NL) Afkondiging van de verordening dat vanaf 5 Augustus niet langer (Joods) ritueel geslacht mag worden.
- Het Britse kabinet besluit tot blokkade van Frankrijk en zijn koloniale rijk over te gaan.
- Bespreking door Adolf Hitler en het OKW over de voorbereiding van operatie Barbarossa. De aantekeningen van generaal Halder tonen aan dat Hitler nog steeds niet de schok van de afwijzing van de Duitse vredesvoorstellen door de Engelsen te boven is. Verder weidt de Fuhrer uit over een mogelijke aanval op de Sovjet Unie en over de steun aan de Italianen in Noord-Afrika.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

TERUG