DE TIJDLIJN DER
TWEEDE WERELDOORLOG

MEI 1940

TERUG

 

00-05-1940:
- Eind mei 1940 krijgt Hr.Ms. Jacob van Heemskerck, tezamen met Hr.Ms. Sumatra, de opdracht H.K.H. Prinses Juliana en haar dochters Beatrix en Irene naar Canada te brengen. Zij vertrokken op 02-06-1940.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

01-05-1940:
Woensdag
- Noorse troepen capituleren bij Lillehammer.
- De Amerikaanse president Roosevelt stuurt Mussolini een boodschap waarin hij waarschuwt tegen deelname van ItaliŽ in de oorlog aan de kant van Duitsland.
- Geallieerde evacuatie van Namsos (NOR).
- De Enigma instellingsprocedure van de Luftwaffe en het Deutsches Heer wordt gewijzigd in alle oorlogsgebieden met uitzondering van Noorwegen. Door deze wijziging zijn de ontcijferingsprocedures van de cryptografen uit Bletchley Park, en de Poolse cryptografen die dan in Frankrijk verblijven, niet meer bruikbaar.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02-05-1940:
Donderdag
- De Duitse troepen zijn genaderd tot Andalsnes, de Geallieerden verlaten hun landingshavens in Zuid en Midden Noorwegen.
- De Noorse koning Haakon vlucht met zijn familie via de haven van Molde naar Groot BrittaniŽ.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

03-05-1940:
Vrijdag
- (NL) In Nederland worden 21 NSB'ers fascisten en communisten gearresteerd. Zij worden geÔnterneerd in het kamp Ooltgensplaat op Overflakkee.
- De Geallieerden ontruimen de linie bij de Noorse stad Steinkjer, en vragen een wapenstilstand aan bij het Duitse opperbevel.
- Verovering van Midden-Noorwegen van Drontheim tot Bodo door Duitse eenheden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

04-05-1940:
Zaterdag
- In het Kattegat wordt om 02.30 uur de, aan de oppervlakte varende, Britse mijnenleggende-onderzeeboot HMS Seal door een Heinkel He 115 gebombardeerd. HMS Seal duikt tot 30 m en legt tussen 09.00 en 09.45 uur 50 mijnen maar Duitse anti-onderzeeboot-trawlers beginnen de omgeving af te zoeken. HMS Seal begint met zig-zaggen om niet ontdekt te worden, om 18.30 raakt ze een mijn en zij gaat op de bodem liggen, zij komt in de nacht in de modder vast te zitten en raakt zonder zuurstof.
- De geallieerden trekken 30.000 man (het Franse Vreemdelingenlegioen met Chasseurs Alpins, Poolse troepen, De Britse 24e brigade en Noorse troepen) samen rond Narvik, in de hoop de stad weer te heroveren en het transport van ijzererts vanuit Zweden te stoppen. De Fransen trekken over land om Bjerkvik, aan de kust tegenover Narvik, veilig te stellen, maar zij worden aan de Labergdal-pas tegengehouden.
- De 2e Gebirgsjšger Divisie van generaal Feuerstein beginnen met een mars van 350 km naar het noorden, van Trondheim naar Narvik om Dietl's 139e Gebirgsjšger Regiment, dat in Narvik geÔsoleerd is geraakt, te ontzetten. De geallieerden zetten voor elk van de plaatsen MosjŲen, Mo en BodŲ 300 tot 500 militairen in om ze tegen te houden.
- De Poolse torpedobootjager Grom en de Britse torpedobootjager HMS Faulknor patrouilleren voor Narvik en bombarderen de Duitse posities. Om 08.28 uur wordt de Grom door een Duitse bom op haar torpedobuizen geraakt en zinkt (58 doden). Om 08.35 beginnen de Britse kruisers HMS Enterprise en HMS Aurora met de torpedobootjagers HMS Faulknor en HMS Bedouin met het redden van de overlevenden. De Poolse overlevenden worden op een hospitaalschip overgezet om naar Engeland te worden gebracht.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

05-05-1940:
Zondag
- Duitse vliegtuigen zinken 3 torpedobootjagers die het evacuatie konvooi vanuit Noorwegen begeleidde.
- In Londen wordt een Noorse regering in ballingschap gevormd o.l.v. premier Johan Nygaardsvold.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

06-05-1940:
Maandag
- Om 14.00 uur valt de Britse onderzeeboot HMS Sealion, in het Skagerak, de Duitse transportschepen Moltkefels en Neidenfels aan. HMS Sealion vuurt 6 torpedo's af en claimt 3 treffers, maar alle torpedo's missen hun doel en de transportschepen blijven onbeschadigd.
- Om 15.25 uur, 30 mijl ten oosten van Denemarken, vuurt de Britse onderzeeboot HMS Snapper 2 torpedo's af op de Duitse bewapende koopvaarder Widder, maar beide torpedo's missen hun doel.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

07-05-1940:
Dinsdag
- Chamberlain dient zijn ontslag in.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08-05-1940:
Woensdag
- Hr.Ms. Van Galen komt aan te Den Helder, vanuit Tandjong Priok waar zij op 07-04-1940 was vertrokken.
- Japanse troepen doorbreken de Chinese verdedigingslinie Hoebei-Henan.
- Generaal Semjon Timosjenko vervangt maarschalk Kliment Vorosjilov als 'volkscommissaris' voor oorlog.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

09-05-1940:
Donderdag
- (NL) De Nederlandse militair attachť in Berlijn, maj. G.J. Sas waarschuwt de regering, omstreeks 21.00 uur, voor een ophanden zijnde Duitse inval.
- Kolonel Goethals, Belgisch militair attachť te Berlijn, stuurt om 23u30 een gecodeerd bericht naar Brussel dat de Duitse invasie in de vroege ochtend van 10 mei 1940, om 4u35 zal van start gaan. Het bericht wordt met veel ongeloof onthaald.
- Britse troepen landen in IJsland om het eiland te beschermen.
- Hitler kondigt amnestie af voor Noorse krijgsgevangenen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10-05-1940:
Vrijdag

Klik hier voor een beknopt overzicht van Nederland 0p 10-05-1940


- Duitsland valt Nederland binnen. Opperbevelhebber generaal Winkelman verbiedt het drukken en verspreiden van nationaal-socialistische en communistische geschriften.
- In Londen wordt door Michiels van Verduynen (de Nederlandse gezant in Londen) een adviescommissie gevormd van vier reders die zich toevallig in Engeland bevonden.
- Vanaf deze datum verrichtten Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Witte de With konvooidiensten in Nederlands Oost-IndiŽ.
- Vanaf deze datum verrichtten Hr.Ms. Van Ghent, Hr.Ms. Evertsen, Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Piet Hein, Hr.Ms. Banckert en Hr.Ms. Van Nes escortediensten in de Indische wateren.
- Vanaf deze datum verricht Hr.Ms. Tromp konvooidiensten in het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan.
- Indienststelling van Hr.Ms. Jacob van Heemskerck . Het schip was juist gereed voor de proefvaarten en werd, door de Duitse inval, vervroegd in dienst gesteld en vertrok, met slechts een kernbemanning, naar Groot-BrittanniŽ. In Portsmouth aangekomen werd getracht het schip zo snel mogelijk enige bewapening te geven. Zo werden de dieptebomlanceerinrichtingen en de dieptebommen van Hr.Ms. G 13 en Hr.Ms. G 15 overgenomen.
- Hr.Ms. Van Galen krijgt opdracht op te stomen naar de Nieuwe Waterweg teneinde vanuit Rotterdam het vliegveld Waalhaven onder vuur te nemen. Reeds tijdens de tocht over de Nieuwe Waterweg werd het schip hevig aangevallen door Duitse jagers en bommenwerpers (36 bomaanvallen) en raakte dermate beschadigd dat men ternauwernood de Merwehaven kon bereiken, waar de jager vervolgens zonk. Bij deze actie sneuvelden twee opvarenden.
- Op deze datum waren Hr.Ms. Gerard Callenburg en Hr.Ms. Tjerk Hiddes nog in afbouw en omdat er geen sleepboothulp kon worden verkregen werd, op 15-05-1940, besloten de casco's door Marine- en werfpersoneel, in de Nieuwe Waterweg, tot zinken te brengen.
- Hr.Ms. Flores voer op deze dag op en neer op de rede van Vlissingen, waar zij werd ingezet bij de verdediging van het commando Zeeland. Op die dag werd opdracht ontvangen om naar Rotterdam op te stomen, welke order 's avonds werd herroepen waarop naar Vlissingen werd teruggekeerd.
- Bij het uitbreken van de oorlog bevindt Hr.Ms. Soemba zich te Poelau Sambu.

- Hr.Ms. Van Kinsbergen bevindt zich te CuraÁao en kan acht Duitse schepen, die in de territoriale wateren liggen, in beslag nemen.
Het zijn:
In de Caracasbaai - het s.s. "Este" (7.915 ton) en het s.s. "Vancouver" (8.269 ton).
In de Fuikbaai - het m.s. "Henry Horn" (3.164 ton), het m.s. "Patricia" (3.979 ton), het m.s. "Frisia" (561 ton), het m.s. "Kariba" (428 ton) en het s.s. "Alamania" (1.380 ton).
Deze schepen werden als prijsschepen onder Nederlandse vlag geplaatst en in de kleur van de K.N.S.M. in de vaart genomen met de respectievelijke namen: "Suriname", "Bonaire", "Aruba", "Saba", "St. Eustasius" en "St. Maarten".
- Hr.Ms. Van Speijk valt, op stapel staande, in Duitse handen. De Duitsers laten haar verder afbouwen en op 01-02-1942 stellen zij haar in dienst als "K III" (kanonneerboot 3).
- De rivierkanonneerboot Hr.Ms. Braga wordt door de eigen bemanning, nabij Fort Pannerden, aan de grond gezet. Zij is vermoedelijk later ter plaatse gesloopt.
- Duitse troepen trekken in de vroege ochtend (03.00 uur) Nederland, BelgiŽ, Luxemburg en Frankrijk binnen (Fall Gelb).
- (BelgiŽ) Duitse troepen steken het Albertkanaal over.
- (BelgiŽ) Duitse troepen steken het Albertkanaal over; luchtlandingstroepen veroveren het fort Eben EmaŽl.
- Duitse parachutisten landden bij bruggen nabij Rotterdam, Dordrecht, de Moerdijk en bovenop het Belgische Fort Eben-EmaŽl (wat ook deze dag verovert wordt). Tevens landde zij nabij Nederlandse vliegvelden.
- Franse en Britse troepen (British Expeditionary Force en het 1e Franse leger) steken de Frans-Belgische grens over.
- Felle gevechten worden gemeld aan de IJssel- en Grebbelinie. De Maas- en Peelstelling wordt aangevallen.
- De Luftwaffe bombardeerd de steden Brussel, Antwerpen, Calais, duinkerken en Boulogne.
- Koningin Wilhelmina veroordeelt de Duitse inval, minister van Kleffens reist naar Londen met de vraag om hulp.
- In Nederlands IndiŽ interneert de Nederlandse regering Duitsers en NSB'ers en kondigt, in Nederlands IndiŽ, de staat van beleg af.
- (BelgiŽ) De Belgische Koning Leopold III veroordeelt de Duitse inval. Het parlement aanvaard een wet die ambtenaren in staat stelt de overheid te vertegenwoordigen.
- (BelgiŽ) Koning Leopold III stuurt zijn kinderen (Josephine-Charlotte, Boudewijn en Albert) om veiligheidsreden naar Russy in NormandiŽ.
- (BelgiŽ) Jos Servot kondigt de inval van de Duitsers aan op de radio. Een pasgestemde wet geeft de secretarissen-generaal, verregaande bevoegdheden in geval zij geen contact meer kunnen hebben met hun minister. De bedoeling van deze wet is het openbaar leven verder te kunnen zetten overeenkomstig de Belgische wetgeving in geval van bezetting.
- De Britse premier Neville Chamberlain wordt opgevolgd door Winston Churchill.
- Val van Maastricht (NED) en Malmťdy (BEL).
- Britse troepen landen op IJsland.
- (NL) De Nederlandse regering sluit met de Britse een overeenkomst voor de belegering van 1.400 man Britse troepen op Aruba en CuraÁao.
- (NL) Gevechten bij Maastricht.
- (NL) Hevige strijd op de Grebbeberg.
- (NL) Duitse aanval op de Maas- en Peelstelling en doorbraak naar de kust.
- In Japan word de pro-westerse regering van admiraal Yonai door het leger tot aftreden gedwongen. Nieuwe regering van premier Konoye, Yosuke Matsuoka word minister van buitenlandse zaken en generaal Tojo word minister van oorlog.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10/11-05-1940:
Vrijdag / Zaterdag
- Op de rede van Vlissingen liggende opent Hr.Ms. Sumatra herhaaldelijk het vuur op vijandelijke vliegtuigen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10/13-05-1940:
Vrijdag / Maandag
- Bij het uitbreken van de oorlog ligt Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau op de rede van Vlissingen. Van de Duitse vliegtuigen die daar in de vroege morgen mijnen leggen, schiet zij er ťťn neer. Hierop ontvangt zij bevel om naar de Nieuwe Waterweg op te stomen, om het vliegveld Waalhaven te beschieten met mogelijk andere doelen. Om 17.00 uur komt men voor Hoek van Holland en nadert zonder loods de Nieuwe Waterweg, waarbij zij een mijnenveld met magnetische mijnen passeert. Kort hierop wordt haar opdracht herroepen en moet zij naar Vlissingen terugkeren. Bij het uitvaren raakt zij met de bakboordsschroef in de ketting van een lichtboei waardoor lichte schade wordt opgelopen en de nacht ten anker in de havenmond moet worden doorgebracht. Vervolgens krijgt zij opdracht om op te stomen naar Den Helder. Onder een zwaar bombardement wordt Hoek van Holland zonder schade verlaten. In de ochtend van 13 mei wordt zij op enkele kilometers van Huisduinen door een Duitse Heinkel aangevallen, die zij neerhaalt. Bij deze actie loopt zij geen schade op. Gearriveerd op de rede van Den Helder ontvangt men de order om de Texelstroom op te varen en de kop van de Afsluitdijk onder vuur te nemen. Aanvankelijk wordt zij begeleid door de luchtveger HMS 'Valorous' en vier Britse vliegtuigen, maar deze raken in een luchtgevecht en zijn spoedig verdwenen, waarop ook het Engelse oorlogsschip verdwijnt. Diezelfde middag wordt een kort bombardement afgegeven vanaf de ingang van de Doove Balg.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11-05-1940:
Zaterdag

 

Klik hier voor een beknopt overzicht van Nederland 0p 11-05-1940

 

- (NL) Hr.Ms. Sumatra vertrekt van Vlissingen naar Immingham.
- (NL) Hr.Ms. Isaac Sweers, die in de afbouwfase is, wordt door de sleepboot "Zwarte Zee" van Vlissingen naar Portsmouth gesleept, en wordt bij de werf John I. Thornycroft & Co. Ltd. te Southampton voltooid.
- (NL) De Fransen rukken op tot Tilbrug.
- (BelgiŽ) Duitse troepen omsingelen Luik. Het fort Eben-Emaal geeft zich over en diverse Belgische steden worden gebombardeerd.
- (BelgiŽ) De Belgen trekken zich terug op de Dijlelinie (Dinant-Namen-Waver-Leuven-Antwerpen). Het oostelijke deel van BelgiŽ is in Duitse handen.
- (BelgiŽ) De Duitse legers rukken door de Ardennen op naar de Franse grens, richting Sedan.
- (BelgiŽ) Duitse doorbraak over het Albertkanaal ten westen van Maastricht.- Churchill formeert een oorlogskabinet, en geeft de luchtmacht toestemming voor bombardementen op Duitsland.
- De geheime berichten van de Kriegsmarine worden voor de eerste maal ontcijferd door de cryptografen uit Bletchley Park, mede dankzij de inbeslagname van Enigma-materiaal op 26 april 1940 uit het schip Polares.

Nederland:
Grebbellinie: aanval van de SS-Standarte Der Fuhrer bij de eerste ochtendschemering op de voorpostenstrook voor de Grebbellinie ten westen van Wageningen, 's middags om 17.30uur is deze in Duitse handen, de Nederlandse troepen trekken zich terug op de Grebbeberg.
Noord-Brabant: terugtocht van de Peeldivisie uit de Peel-Raamstelling op de Zuid-Willemsvaart in de nacht van 10 op 11 mei uitgevoerd. Om 13.00uur trekken Duitse troepen bij Heeswijk de Zuid-Willemsvaart ingestort. Twee Franse detachement weten vanuit Terheijden benoorden Breda, naar het Duitse bruggenhoofd bij Moerdijk door te dringen. Worden door luchtaanvallen van de vijand terug gedrongen. De Nederlandse tropen trekken zich in de avond in grote chaos via Breda terug.
Vesting Holland: Mislukte pogingen van eenheden van de Lichte divisie om bij Albasserdam de Noord en het eiland IJsselmonde over te steken. Ook de uitvoering van opdrachten om via Beijerland op IJsselmonde door te dringen zijn in de loop van de dag geheel mislukt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12-05-1940:
Zondag

 

Klik hier voor een beknopt overzicht van Nederland 0p 12-05-1940

 

- (NL) Aankomst van Hr.Ms. Sumatra te Immingham.
- (NL) De kanonneerboot Hr.Ms. Friso (1) wordt op het IJsselmeer, tussen Enkhuizen en Stavoren, door een Duitse luchtaanval ernstig beschadigd en, nadat de bemanning van boord is gegaan, door kanonvuur van Hr.Ms. Pieter Florisz tot zinken gebracht.
- (NL) Breda (de Noordelijkste punt van de Franse verdedigingslinie) wordt geŽvacueerd, ca 50.000 burgers verlaten de stad en gaan op weg naar Antwerpen.
- (NL) Prinses Juliana, Prins Bernhard en hun twee dochters vertrekken naar Engeland.
- Duitse troepen bezetten de Franse stad Sedan, forceren het Albertkanaal bij Luik en bereiken bij Dinant de Maas.
- (BelgiŽ) Tijdens de conferentie van Casteau werden de operaties gecoordineerd en aanvaardde koning Leopold III de richtlijnen van de Franse opperbevelhebber Gamelin.
- Geallieerden voeren bombardementen uit op Bouillon om de Duitse opmars te stoppen.
- De Fransen blazen de bruggen over de Maas op.

Nederland:
Wonstelling: na artilleriebeschietingen bestormt de vijandelijke infanterie de Nederlandse stellingen, geringe weerstand. inundaties verhinderen opmars naar Afsluitdijk, waar de Nederlanders zich bij Kornwederzand terugtrekken.
Grebbellinie: de Duitsers hebben rond 15.00 uur op enkele plaatsen de frontlijn doorbroken, zij bevinden zich op de Grebbeberg, Nederlandse tegenaanvallen in de avond mislukken geheel. Duitsers trekken verder op in de richting Rhenen, hergroepering van de Duitse troepen in de nacht voor aanvallen in de richting Achterberg en Rhenen.
Vesting Holland: zuivering van het Eiland van Dordrecht in de richting Wieldrecht mislukt. Generaal Student weet zijn positie vanuit Rotterdam bij Dordrecht te versterken, eer verkenningsafdeling van de 9e Panzer-Division passeert om 16.45uur de Moerdrijkbrug in noordelijke richting naar Dordrecht. In de avond volgen de eerste tanks. Nederlandse troepen moeten zich 's nachts in de binnenstad van Dordrecht terugtrekken Bij Hoek van Holland landen 200 Royal Mariners ter verdediging van deze plaats. Het prinselijk paar vertrekt 's nachts om 23.00 uur met de Codrington vanuit IJmuiden naar Engeland. De Nederlandse ministers van Kleffens en Welter door Churchill, minister-president van Engeland, in audientie ontvangen.
Noord-Brabant: Evacuatie van Breda.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13-05-1940:
Maandag

 

Klik hier voor een beknopt overzicht van Nederland 0p 13-05-1940

 

- (NL) Koningin Wilhelmina wijkt, op advies van de regering, uit naar Engeland, later op de dag volgt de regering.
- (NL) Koningin Wilhelmina, en de Nederlandse ministers, komen aan in Engeland en vormen een regering in ballingschap.
- (BelgiŽ) Het Duitse leger neemt Luik en Dinant in en is op verschillende plaatsen de Maas over (Houx, Leffť, Dinant en Sedan).
- Britse troepen landen nabij Narvik (Noorwegen).
- Churchill stelt zijn nieuwe regering voor en beloofd de Britten zwaar werk, "Ik heb niets anders te bieden dan bloed, zweet en tranen".
- Eerste tankslag van de Tweede Wereldoorlog, geleverd in de omgeving van Hannuit, tussen Franse en Duitse Tanks.
- Duitse troepen steken bij Houx, Leffe, Dinant en Sedan de Maas over.
- (BelgiŽ) Het Albertkanaal wordt opgegeven.
- (BelgiŽ) Luik wordt veroverd.
- (NL) De ministerraad adviseert de koningin Nederland te verlaten, zij vertrekt om 10.00 uur uit den Haag, gaat om 12.00 uur aan boord van de Hereward, ook het kabinet besluit het land te verlaten, het regeringsgezag wordt omstreeks 15.00 uur aan generaal Winkelman overgedragen.
Kornwederzand: mislukte Duitse aanvallen op deze stelling, 400 gesneuvelden aan Duitse zijde.
Vesting Holland: het eiland van Dordrecht geheel door Nederlandse troepen ontruimd, moedige gevechten van Nederlandse mariniers in de nabijheid van de Maasbruggen in Rotterdam. Olie-installaties van Pernis 's middags in brand gestoken.
Grebbellinie: De 207ste Infanterie Division valt aan in de richting Rhenen. Onder hevige gevechten raakt de Nederlandse verdediging gevaarlijk verzwakt. De commandant veldleger gelast om 15.30 uur het veldleger zich tegen de avond uit de Grebbellinie terug te trekken en zich op te stellen aan het oostfront van de Vesting Holland, achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie, evacuaties uit bedreigde gebieden.
- Doorbraak-slag bij Sedan en Charleville door het 12de Duitse leger
- Verovering van de forten van Luik door het 6de Duitse leger
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14-05-1940:
Dinsdag
- (NL) Na het Bombardement op Rotterdam, welke om 13.22 uur begon, gaat de oude binnenstad van Rotterdam in vlammen op, ongeveer 800 mensen kwamen om terwijl meer dan 25.000 huizen in de vlammen opgingen, waarop deze stad, en het Nederlandse leger, capituleert. Om 16.50 uur geeft de Nederlandse opperbevelhebber de commandanten van zijn leger per telegram het bevel om de strijd te staken.
- Hr.Ms. Flores krijgt opdracht om naar de Oosterschelde op te stomen teneinde daar artilleriesteun te geven aan de stellingen op Zuid-Beveland. Zij werd enige malen, zonder resultaat, door Duitse vliegtuigen aangevallen.
Hr.Ms. Bewakingsvaartuig BV 34 loopt in de Scheldemonding op een mijn.
- Op 14 mei is het heiÔg (hetgeen bescherming biedt tegen Duitse vliegtuigen) en Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau geeft, ten anker liggend, indirect vuur af op een Duitse batterij bij Kornwerderzand, waarbij 98 granaten worden verschoten die, met behulp van radio-telegrafische correcties van de wal, tot zwijgen wordt gebracht. Na afloop keert zij, onder zware bombardementen, terug naar de rede van Den Helder. Op de achtermiddag wordt opdracht ontvangen om naar Engeland uit te wijken. Samen met Hr.Ms. Jan van Brakel, Hr.Ms. Nautilus, Hr.Ms. Douwe Aukes en Hr.Ms. G 13 wordt de reis aanvaard. Bij Callantsoog, nog geen 5 mijl uit de kust, boekt een Duitse duikbommenwerper een voltreffer die brand in de voorste munitiebergplaats veroorzaakt. Na een minuut of tien explodeert de bergplaats en praktisch gelijktijdig treft een tweede bom de stuurboordsmotorsloep en explodeert beneden de waterlijn, ter hoogte van de machinekamer, hetgeen het lot van haar bezegeld. Een kwartier later verdwijnt zij in de golven. De bemanning, die zich dapper van zijn taak had gekweten, had om 18.30 uur het schip verlaten, als laatste gevolgd door de scheepshond. Achttien opvarenden hadden de dood gevonden en de gewonden, en andere overlevenden, werden door de andere schepen opgepikt waarbij enkelen met de reddingsboot 'Dorus Rijkers' naar Den Helder werden gebracht, terwijl de rest naar Engeland werd meegenomen. Drie jaar later kon de Koninklijke Marine in Engeland voor dit schip een waardige vervanger, met dezelfde naam, aanschaffen.
- De mijnenlegger Hr.Ms. Balder valt, terwijl zij voor onderhoud op een werf te Bolnes ligt, in handen van de Duitse bezetter. Vermoedelijk is het schip hierna gesloopt.
- De kanonneerboot Hr.Ms. Brinio wordt door haar bemanning, op het IJsselmeer, tot zinken gebracht.
- De rivierkanonneerboot Hr.Ms. Freyer wordt door haar bemanning op het Binnen IJ te Amsterdam tot zinken gebracht. Zij is later (datum onbekend) op last van de Duitse bezetter gelicht en naar Den Helder overgebracht.
- De kanonneerboot Hr.Ms. Gruno wijkt uit naar Engeland en neemt daar deel aan de verdediging van de Thamesmonding.
- De rivierkanonneerboot Hr.Ms. Hefring wordt, door haar eigen bemanning, op het Buiten IJ te Amsterdam tot zinken gebracht.
- Evacuatie van eenheden der Nederlandse Strijdkrachten naar Engeland.
- (BelgiŽ) De troepen trekken zich terug achter de lijn Koningshooikt-Waver. Franse troepen doen tegenaanvallen maar zonder resultaat.
- (BelgiŽ) De regering roept de jeugdbeweging op naar Frankrijk te vluchten en daar een werfreserve op te richten en de vluchtelingen te helpen.
- (BelgiŽ) Pierlot dringt er bij koning Leopold III op aan de Belgische troepen terug te trekken naar Frankrijk.
- (NL) Aanval op het zuidelijke front van de vesting Holland door het Duitse 18de leger.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15-05-1940:
Woensdag
- (NL) Op deze datum werd de, in afbouw zijnde, casco's van Hr.Ms. Gerard Callenburg en Hr.Ms. Tjerk Hiddes door Marine- en werfpersoneel, in de Nieuwe Waterweg, tot zinken gebracht. Dit gebeurde omdat er geen sleepboothulp, naar Engeland, kon worden verkregen.
- (NL) Om 11.00 uur (volgens sommige bronnen 10.05 uur) wordt in Rijsoord (NL) de capitulatie van Nederland getekend.
- (NL) Eerste ontluikend verzet: Bernard IJzerdraat met zijn Geuzenactie. Dit was het eerste Geuzenbericht van deze Schiedamse leeraar en er werden zo'n 10 Š 12 exemplaren van verspreid.
- (NL) Eerste persconferentie in Nederland onder toezicht van de Presseabteilung van de Hauptabteilung Volksaufklšrung und Propaganda, begin van de gelijkschakeling van de Nederlandse pers.
- De Duitsers starten een tankoffensief ten westen van de rivier Maas.
- Bij Sedan is het Maasfront doorbroken en de Duitsers stoten snel door in de richting van de Franse noordkust.
- De Britten voeren de eerste strategische luchtaanval uit op Duitsland en bombarderen oliecomplexen en rangeerterreinen in het Ruhrgebied.
- (BelgiŽ) Twee Duitse pantserdivisies vallen de Dijlelinie aan, richting Gembloers.
- (BelgiŽ) 's Avonds beslissen de geallieerden de Dijlelinie te verlaten en zich terug te trekken op de Schelde.
- (BelgiŽ) 78 mensen die verdacht worden om de Duitsers hulp te kunnen verlenen of te collaboreren worden naar Frankrijk gevoerd en verspreid over concentratiekampen of geŽxecuteerd met als hoogtepunt het bloedbad in Abbeville.
- (BelgiŽ) Aanval op de vesting Antwerpen door het 18de Duitse leger.
- Penetratie in de Maginotlinie, uitbreiding van het bruggenhoofd Sedan tussen het Ardennenkanaal en Chiers door het Duitse 16de leger.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15/27-05-1940:
Woensdag / Maandag
- (NL) Delen van de Nederlandse, Franse en Belgische Strijdkrachten zetten de strijd in Zeeland, tevergeefs,voort tot 27 mei.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16-05-1940:
Donderdag
- (NL) Invoering Duitse zomertijd.
- (NL) Eerste persconferentie in Nederland onder toezicht van de Presseabteilung van de Hauptabteilung Volksaufklarung und Propaganda, begin van de gelijkschakeling van de Nederlandse pers.
- (NL) Verovering van het eiland Walcheren door het 18de Duitse leger.
- (BelgiŽ) Verovering van de forten van Namen door het 6de Duitse leger.
- Het Britse expeditie leger trekt zich terug ten westen van Brussel.
- Het Franse 9de leger wordt op de vlucht gedreven tussen de Sambre en de Maas, generaal Giraud wordt bij La Capelle gevangengenomen.
- De Belgische regering vestigt zich in Oostende.
- De Franse regering maakt bekend dat zij Parijs niet zal verlaten.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17-05-1940:
Vrijdag
- (NL) Omroepverenigingen onder Duits toezicht.
- (NL) De Duitsers delen in de Nederlandse pers mee, dat geen Duitse censuur zal worden toegepast.
- Bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde te Vlissingen wordt het op de helling staande casco van Hr.Ms. Philips van Almonde door marine- en werfpersoneel opgeblazen. De wrakstukken worden later gesloopt.
- Hr.Ms. Flores vertrekt, via Zeebrugge en Duinkerken, naar Dover.
- (BelgiŽ) Het Belgische leger verlaat de linie Antwerpen-Leuven.
- (BelgiŽ) Duitse troepen bezetten Antwerpen, en Brussel.
- (BelgiŽ) De geallieerden komen in Ieper opnieuw te samen en aanvaardt de koning zich achter de IJzer terug te trekken. Kort daarop besliste hij echter aan de Leie stand te houden.
- Besancon, Metz, Dijon en Orleans vallen in Duitse handen.
- Hitler beveelt tankcommandant Guderian zijn te snelle opmars te staken, zodat de infanterie deze kan bijhalen.
- (BelgiŽ) Zo'n 900.000 boeken uit de bibliotheek van de Leuvense Universiteit gaan door brand verloren.
- 12.30u Petain verklaart via de radio dat Frankrijk de strijd moet staken.
- 21.00u Churchill kondigt aan dat Engeland de strijd alleen zal verderzetten.
- 12 Blenheims van het 82ste eskader krijgen de opdracht de Duitse colonnes aan te vallen, maar onderweg werden ze aangevallen door vijftien Bf109's, de Blenheims werden op een na allemaal neergeschoten.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18-05-1940:
Zaterdag
- (NL) Arthur Seyss-Inquart door Hitler benoemd tot Reichskommissar (Rijksminister van het bezette Nederland).
- H.M. Koningin Wilhelmina brengt een bezoek aan Hr.Ms. Jacob van Heemskerck .
- Hr.Ms. Flores komt aan te Dover en wordt ingedeeld bij het Thames Local Defence Flotilla om tot 01-06-1940 escortediensten te verrichten langs de Britse oostkust.
- Om 18.00 uur wordt Brussel aan de Duitse militairen gegeven.
- Het Belgische kabinet besluit het land te verlaten, de Belgische koning Leopold besluit te blijven met de ministers Pierlot, Spaak en Denis.
- Antwerpen valt, de Duitsers steken de Somme en Sambre over en bereiken Amiens.
- De Duitsers veroveren Kamerijk in Frankrijk.
- Maarschalk Ph. Pťtain vice-premier.
- Generaal de Gaulle, houdt via de BBC een toespraak over het verderzetten van de oorlog.
- (BelgiŽ) Om 12 u 30 worden de 11 schepen die dienden als noodbrug Callebeek-Bassel opgeblazen.
- (BelgiŽ) Het Belgische leger trekt zich terug tot Gent; het hoofdkwartier wordt in een kasteel bij Brugge ondergebracht.
- Guderian bereikt St.-Quentin.
- (NL) Seyss-Inquart tot rijkscommissaris voor bezet Nederland benoemd.
- (BelgiŽ) Annexatie van Eupen, Malmedy en Moresnet bij het Duitse rijk.
- Duitse troepen steken de Sambre over en bereiken Amiens.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19-05-1940:
Zondag
- Hr.Ms. Van Kinsbergen wordt onder operationeel bevel gesteld van de Britse Commander in Chief "America and West Indies", met als basis Bermuda.
- (BelgiŽ) In BelgiŽ hebben de geallieerde legers zich achter de Schelde teruggetrokken.
- (BelgiŽ) Alle Belgische kranten staken hun publicatie.
- Het Britse War Office besluit het Britse expeditieleger uit Frankrijk terug te trekken.
- Generaal Maxime Weygand krijgt het bevel (opperbevelhebber) over het Franse leger, in plaats van Maurice Gamelin.
- De Duitsers maken bekend dat het IXde Franse leger is verslagen en Atrecht is ingenomen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20-05-1940:
Maandag
- Concentratiekamp Auschwitz wordt in gebruik genomen als gevangenkamp voor Russische en Poolse verzetslieden.
- (BelgiŽ) Het Belgische leger trekt zich terug achter de Schelde en het kanaal Gent-Terneuzen.
- Doorbraak van de tankgroep Kleist tot aan de Franse kanaalkust.
- Duitse troepen nemen de plaatsen Atrecht, Laon en Amiens in, verkenningseenheden bereiken Abbeville, Cambrai en Arras en bereiken Het Kanaal.
- 's Avonds bereiken de Duitsers de monding van de Somme en trekken langs de kust naar het noorden op de geallieerden in het westen van BelgiŽ (tussen de Noordzee en de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde-Schelde) zijn omsingeld.
- (BelgiŽ) De Belgische Verdinaso leider Joris van Severen wordt in Abbevil samen met 21 andere politieke gevangenen vermoord door Franse soldaten.
- Abbeville wordt veroverd door het 4de Duitse leger.
- Gevechten om Arras.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21-05-1940:
Dinsdag
- Nadat de Britten centraal-Noorwegen hebben moeten prijsgeven moeten ze uitwijken. Het 263ste eskader keert terug en vestigt zich in Bardufoss (Noorwegen). Hun opdracht is om de haveninstallaties te vernietigen.
- Geallieerd offensief in zuidelijke richting vanuit Arras mislukt; Arras wordt door de Duitsers ingenomen.
- Duitse troepen staan op 100 km van Parijs en hebben bijna de Franse kust bereikt. De evacuatie van Parijzenaars komt op gang.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22-05-1940:
Woensdag
- Bij William Denny & Bros te Dumbarton wordt HMS "Non Pareil", later Hr.Ms. Tjerk Hiddes, op stapel gezet (bouwnummer 1.346).
- De Duitse pantserdivisies o.l.v. Heinz Guderian bereiken de buitenwijken van Boulogne en Calais.
- Een Frans tegenoffensief bij Kamerrijk mislukt.
- De Duitse ambassadeur Eugen Ott laat de Japanse minitser van buitenlandse zaken weten niet geÔnteresseerd te zijn in Nederlands IndiŽ.
- (BelgiŽ) Churchill bij Weygand te Vincennes (Het Belgische leger zal zich achter de IJzer terugtrekken).
- Het Britse Lagerhuis neemt een wet aan waardoor de regering onbeperkt macht krijgt over leven, vrijheid en eigendom van de Britse onderdanen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23-05-1940:
Donderdag
- Britse troepen ontruimen de Franse stad Atrecht.
- Duitse vliegtuigen bombarderen de havens Duinkerken en Dover.
- (BelgiŽ) Belgische troepen ontruimen Gent.
- (BelgiŽ) De Belgische regering is in Poitiers.
- (BelgiŽ) La Nation Belge rolt, als eerste Belgische krant, opnieuw van de pers.
- Verovering van Boulogne en Calais.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24-05-1940:
Vrijdag
- (NL) Het hoofd van het Nederlandse departement van sociale zaken Arend Scholtens laat de gemeente besturen weten dat een werkloze die arbeid in Duitsland weigert geen steun meer ontvangt.
- (NL) Verschijning van het eerste nummer van Volk en Vaderland (weekblad der NSB na de capitulatie).
- (NL) Demobilisatie van het Nederlandse leger.
- (BelgiŽ) Koning Leopold meldt dat hij het lot van de Belgische troepen zal delen, wat er ook gebeurd.
- (BelgiŽ) Na een mislukte aanval op Vinkt dat verdedigd werd door de Ardense Jagers, openen de Duitsers het vuur op de burgers.
- Duitse tropeen nemen de havenstad Calais in.
- Op vrijdag 24 mei had de Duitse frontlinie in BelgiŽ zich verplaatst naar het Schipdonkkanaal dat door de stad Deinze loopt. De Duitsers bouwen over het kanaal twee pontons die onder hevig vuur liggen van het Belgisch artilleriegeschut.
- Het Belgische leger trekt zich terug achter de Leie en het afleidingskanaal van de Leie.
- In Parijs wordt bekendgemaakt dat de Belgische kunstschatten het land zijn uitgesmokkeld tijdens de Duitse invasie.
- Hitler beveelt halt aan de pantsertroepen van Guderian, die op het punt staan naar Duinkerken op te rukken; het gevecht in dat gebied moet aan de Luftwaffe worden overgelaten (voor de geallieerden een gelukkige BLOOPER van Hitler).
- Het Engelse kabinet besluit tot stopzetting van de operaties in Noorwegen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25-05-1940:
Zaterdag
- (NL) Hitler beveelt de oprichting van de SS-standarte "Westland".
- (NL) Verschijning van het eerste nummer van De Weg (weekblad van het Nationaal Front) na de capitulatie.
- (BelgiŽ) De Belgische troepen worden terug gedreven naar de lijn Menen-Roeselare.
- (BelgiŽ) Koning en Minsters ontmoeten elkaar in Wijnendale. Koning Leopold III verklaart dat hij bij zijn troepen zal blijven met de woorden "Mijn lot zal het uwe zijn" nadat de regering hem vroeg met hen het land te verlaten.
- (BelgiŽ) In Vlaanderen verschijnt het Algemeen Nieuws (alias de Standaard).
- (BelgiŽ) Belgische militairen en dienstplichtigen worden in Tenby (Wales) bijeengebracht.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26-05-1940:
Zondag
- Hitler geeft het bevel de tankaanval op Duinkerken te hervatten.
- De Britse generaal Lord John Gort krijgt bevel om het Britse Expeditieleger terug te trekken op Het Kanaal, operatie Dynamo (evacuatie van Duinkerken is begonnen). Tegen het verlies van 6 torpedojagers, en andere kleine vaartuigen, slaagt de Britse Marine er in, tot 4 juni, 338.226 manschappen te evacueren.
- Het 54ste eskader wordt uitgedund door de Luftwaffe tot 5 vliegtuigen en 10 piloten. Het eskader was op 15 mei nog uitgebreid met 16 vliegtuigen en 24 piloten.
- Calais in Duitse handen.
- (BelgiŽ) Koning Leopold besluit de Duitsers de capitulatie aan te bieden.
- (BelgiŽ) De Belgische premier Hubert Pierlot vertrekt met 2 ministers naar Parijs via Groot-BrittaniŽ.
- De Slachting van Paradiso: een Totenkopfenbataljon onder leiding van Fritz Knochlein vermoordt een aantal krijgsgevangenen nabij Paradis in Frankrijk.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27-05-1940:
Maandag
- (NL) De Nederlandse genraal Winkelman verbied de secretaris-generaal van defensie, C Ringeling en de directeur van Hoogovens om militaire inspanningen te leveren voor Duitsland (geen enkel staatsbedrijf of particulier bedrijf zal mogen medewerken aan het herstel of vervaardiging van wapens voor de Wehrmacht).
- (BelgiŽ) Hitler eist de onvoorwaardelijk capitulatie van BelgiŽ. De regering overweegt zich over te geven.
- Operatie Dynamo, op het strand van Duinkerken stromen ongeveer 338.000 Geallieerde soldaten samen om te worden geŽvacueerd. De Duitse Luftwaffe gooit Duinkerken in puin en beschiet de evacuatie schepen. Churchill zegt in een redevoering "We shall fight on the beaches".
- Het 263ste eskader voert samen met het 27ste hun raid op Narvik uit. De actie slaagt en 's avonds hebben ze Narvik in handen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28-05-1940:
Dinsdag
- Britse, Franse en Poolse troepen verdrijven de Duitsers uit Narvik (Noorwegen).
- Aan de Britse kust verzamelen zich ongeveer 850 schepen om het ingesloten leger bij Duinkerken te evacueren.
- (BelgiŽ) De Belgische regering Pierlot die te Poitiers (Frankrijk) bij elkaar is geeft aan de strijd te willen voortzetten en neemt de uitvoerende macht over van Koning Leopold III.
- (BelgiŽ) Om 4 of 5 uur 's ochtend capituleert BelgiŽ.
- (BelgiŽ) De Belgische koning Leopold III ondertekent de capitulatie van het Belgische leger, de koning begeeft zich in krijgsgevangenschap en erkent de uitgeweken regering als de wettige. De Achttiendaagse Veldtocht is voorbij.
- (BelgiŽ) Het Volk verschijnt opnieuw.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29-05-1940:
Woensdag
- (NL) Overdracht van gezag aan de Oostenrijker Dr. Arthur Seyss-Inquart (als Rijkscommisaris voor het bezette Nederlandse gebied - Reichskommissar fur die besetzten Niederlandischen Gebiete -) en Wehrmachtsbefehlshaber Christiaansen in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Seyss-Inquart belooft plechtig de rechten van het Nederlandse volk te eerbiedigen ("We komen hier niet om een volkskarakter te onderdrukken en om een land zijn vrijheid te ontnemen.").
- Duitse troepen bezetten de Franse kust op een strook bij Duinkerken na.
- Lille is omsingeld.
- Onder de indruk van de Duitse overwinning in het westen gaat het tot nu toe neutrale RoemeniŽ over naar het Duitse kamp.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30-05-1940:
Donderdag
- (NL) Nederlandse krijgsgevangenen weer in vrijheid gesteld.
- (BelgiŽ) Le journal de Verviers, de Gentenaar en de Vooruit worden opnieuw gedrukt.
- Mussolini laat Hitler weten dat ItaliŽ aan de oorlog zal deelnemen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31-05-1940:
Vrijdag
- (NL) In Nederland wordt de distributie van koffie en thee ingevoerd.
- (BelgiŽ) Uitgeweken Belgische palementsleden in Limoges verklaren de capitulatie van koning Leopold III onwettig.
- (BelgiŽ) Generaal Alexander Freiherr von Falkenhausen wordt benoemd tot bevelhebber van de Duitse troepen in BelgiŽ, Noord-Frankrijk en Luxemburg (Militšrbefehlshaber in Belgien und Nordfrankreich).
- President Roosevelt maakt het million-dollar-defensieprogramma bekend.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NEDERLAND 10-05-1940 (beknopt)

 

- Op 10-05-1940 sluit de Nederlandse regering een overeenkomst met de Britse regering voor de legering van 1.400 man Britse troepen op Aruba en Curacao.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

03.55 uur
- X-Zeit
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

04.00 Ė 06.00 uur
- Duitse bombardementen en luchtlandingen op de vliegvelden Waalhaven, Ypenburg, Valkenburg (Z.H.) en Ockenburg in de Vestig Holland.
- Luchtlandingen bij de Moerdijkbruggen, de Maasbruggen te Rotterdam en op het Eiland van Dordrecht.
- Bombardementen van de vliegvelden De Vlijt op Texel, De Kooy bij Den Helder, Bergen aan Zee, Schiphol, Hilversum, Gilze-Reijen, Souburg en Haamstede.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

04.25 uur
- Bij Nijmegen worden de Waalbruggen om 04.25 uur, door de Nederlandse genie, opgeblazen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

04.30 uur
- Om 04.30 uur breekt, achter Mill, een Duitse pantser/troepentrein door de Peel-Raamstelling.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

05.00 uur
- Het Algemeen Hoofdkwartier laat de opdracht tot internering van Rijksduitsers, NSBíers en communisten uitgaan, de arrestaties volgen in de loop van de dag.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

05.30 uur
- In het Bezuidenhoutkwartier worden, in een neergestort Duits transporttoestel, documenten gevonden betreffende het Duitse aanvalsplan op het regeringscentrum, om 05.45 uur is het Algemeen Hoofdkwartier van dit plan op de hoogte.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

06.00 uur
- Minister van Kleffens ontvangt op het departement van buitenlandse zaken de Duitse gezant en wijst het Duitse ultimatum tot overgave af.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

07.00 uur
- De ministerraad besluit de ministers van Kleffens en Welter naar Engeland te sturen om daar om hulp te vragen.
- Generaal Winkelman geeft de Lichte Divisie en het 3e Legerkorps in Noord-Brabant opdracht zich ten noorden van de Waal, Merwede en Linge terug te trekken. Aanleiding tot dit besluit vormde de doorbraak, om 04.30 uur, van een Duitse pantser/troepentrein door de Peel-Raamstelling achter Mill.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

08.00 uur
- Het ANP maakt de proclamatie van koningin Wilhelmina bekend.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

ca. 08.15 uur
- De Nederlandse militaire bezetting in Maastricht geeft de strijd op.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

08.30 uur
- Situatie aan het front in Zuid-Limburg: de Duitse troepen hebben de bruggen over het Julianakanaal bij Stein, Urmond, Berg en Roosteren overschreden en de Nederlandse militaire bezetting in Maastricht heeft om ongeveer 08.15 uur de strijd opgegeven.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

12.00 - 24.00 uur
- Langs de Maaslinie van Roermond tot Mook: op het einde van de morgen hebben de Duitsers overal, behalve bij Venlo, waar de tegenstand tot de avond zal duren, de Maas overschreden; de Duitsers zijn de Peel-Raamstelling genaderd; hevige gevechten bij Mill, de Nederlandse tegenstand  wordt daar eerst in de avond om 20.45 uur gebroken; de bataljons ter bewaking van de Maaslinie trekken zich ís nachts om 24.00 uur terug tot achter de Zuid-Willemsvaart.
- Van Mook tot Arnhem: de bruggen over het Maas-Waalkanaal bij Heumen en Malden zijn door acties van de Abwehr in Duitse handen geraakt; de groep Maas-Waal ter verdediging van het Maas-Waalkanaal krijgt om 14.00 uur opdracht zich op de Maas-Waalstelling terug te trekken; de groep Overbetuwe krijgt ís avonds om 19.30 uur opdracht zich achter de Betuwestelling terug te trekken.
- IJssellinie: alle Ijsselbruggen zijn bij het naderen van de Duitsers op tijd opgeblazen, om 09.30 uur gaat bij Kampen de laatste de lucht in; het fort Westervoort capituleert om 09.00 uur; om 11.30 uur steken de Duitsers bij Doesburg de IJssel over en om 14.00 uur steken ze de IJssel bij Zwolle over.
- Rotterdam: In Rotterdam wordt de gehele dag bij de Willemsbrug hevig gevochten, de Nederlandse artilleriebeschieting van de Waalhaven is niet effectief genoeg.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

14.00 uur
- Het vliegveld Ypenburg is weer in Nederlandse handen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

14.30 uur
- de ministers van Kleffens en Welter arriveren in Londen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

15.00 uur
- De eerste Franse troepen arriveren in Breskens en Terneuzen, later op de dag arriveren er nog meer troepen uit Frankrijk; er zijn ook Engelse demolitionparties in IJmuiden en Hoek van Holland aan land gegaan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

17.00 uur
- Vliegveld Ockenburg is door Nederlandse eenheden heroverd, even later is ook vliegveld Valkenburg weer in Nederlandse handen.
[terug naar 10-05-1940]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

NEDERLAND 11-05-1940 (beknopt)

 

- Grebbelinie: aanval van de SS-Standarte ĎDer Fuhrerí bij de eerste ochtendschemering op de voorpostenstrook vůůr de Grebbeberg ten westen van Wageningen, ís middags om 17.30 uur is deze in Duitse handen, de Nederlandse troepen trekken zich terug op de Grebbeberg.
- Noord-Brabant: de terugtocht van de Peeldivisie uit de Peel-Raamstelling op de Zuid-Willemsvaart is in de nacht van 10 op 11 mei uitgevoerd; om 13.00 uur trekken Duitse troepen bij Heeswijk de Zuid-Willemsvaart over, in de middag is het front langs de Zuid-Willemsvaart ingestort; twee Franse detachementen weten vanuit Terheijden (ten noorden van Breda) naar het Duitse bruggehoofd bij Moerdijk door te dringen, maar worden door vijandelijke luchtaanvallen tot de terugtocht gedwongen, de troepen trekken zich in de avond in grote chaos via Breda terug.
- Vestig Holland: mislukte pogingen van eenheden van de Lichte Divisie om bij Alblasserdam de Noord over te steken naar het eiland IJsselmonde, ook de uitvoering van opdrachten om via Beijerland op IJsselmonde door te dringen zijn in de loop van de dag geheel mislukt.
[terug naar 11-05-1940]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

NEDERLAND 12-05-1940 (beknopt)

 

- Wonsstelling: na artilleriebeschietingen bestormt de vijandelijke infanterie de Nederlandse stellingen, geringe weerstand, inundaties verhinderen een opmars naar de Afsluitdijk, waar de Nederlanders zich bij Kornwerderzand terugtrekken.
- Grebbelinie: de Duitsers hebben rond 15.00 uur op enkele plaatsen de frontlijn doorbroken, zij bevinden zich op de Grebbeberg; Nederlandse tegenaanvallen in de avond mislukken geheel; de Duitsers trekken verder op in de richting van Rhenen; hergroepering van de Duitse troepen in de nacht voor aanvallen in de richting Achterberg en Rhenen.
- Vesting Holland: zuivering van het Eiland van Dordrecht in de richting van Wieldrecht mislukt; generaal Student weet zijn positie vanuit Rotterdam bij Dordrecht te versterken; een verkenningseenheid van de 9e Panzer-Division passeert om 16.45 uur de Moerdijkbrug in noordelijke richting naar Dordrecht, in de avond volgen de eerste tanks; Nederlandse troepen moeten zich ís nachts in de binnenstad van Dordrecht terugtrekken; bij Hoek van Holland landen 200 Royal Marines ter verdediging van deze plaats; het prinselijk paar vertrekt om 23.00 uur met de ďCodringtonĒ vanuit IJmuiden naar Engeland; de Nederlandse ministers van Kleffens en Welter door de minister-president van Engeland, Winston Churchill, in audiŽntie ontvangen; Breda wordt geŽvacueerd.
[terug naar 12-05-1940]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NEDERLAND 13-05-1940 (beknopt)

 

- De ministerraad adviseert de koningin om Nederland te verlaten, zij vertrekt om 10.00 uur uit Den Haag en gaat om 12.00 uur aan boord van de ďHerewardĒ, ook het kabinet besluit het land te verlaten en het regeringsgezag wordt omstreeks 15.00 uur aan generaal Winkelman overgedragen.
- Kornwerderzand: mislukte Duitse aanvallen op deze stelling, 400 Duitse doden.
- Vesting Holland: de Nederlandse troepen hebben het Eiland van Dordrecht geheel verlaten; moedige gevechten van Nederlandse mariniers in de nabijheid van de Maasbruggen in Rotterdam; de olie-installaties van Pernis zijn ís middags in brand gestoken.
- De Grebbeberg: de 207e Infanterie Division valt aan in de richting Rhenen; onder hevige gevechten raakt de Nederlandse verdediging gevaarlijk verzwakt, de commandant veldleger gelast, om 15.30 uur, het veldleger zich tegen de avond uit de Grebbelinie terug te trekken en zich op te stellen aan het oostfront van de Vesting Holland, achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie; evacuaties uit bedreigde gebieden.
[terug naar 13-05-1940]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

TERUG